'Boer is zuinig op zijn land en dieren'

'In de stad is het hectischer en ruiger, ook paniekerig soms. En we maken ons hier heel druk om onbenulligheden, zoals mode. Op het platteland is het volgens mij rustiger, mensen nemen het leven veel meer zoals het komt.' In een reeks artikelen over Stad en platteland komen boeren en burgers aan het woord.

%27Boer+is+zuinig+op+zijn+land+en+dieren%27
© Ruud Ploeg

Anna Sas-van der Heide woont in een rustige buurt in het noordoostelijke deel van Den Haag. Ze is vanwege een ongeluk arbeidsongeschikt en niet erg mobiel. 'Ik kom daarom ook niet zoveel buiten de stad', zegt ze.

'Ik woon wel dicht bij park Clingendael. Daar zit nog één boer. Een vleesveehouderij, waar je vlees rechtstreeks vanaf de boerderij kunt kopen. Wil ik nog andere boeren spreken, dan moet ik eropuit. Dat gebeurt dus niet. Maar waarom zou ik daar bewust naar op zoek gaan? Iedereen heeft zijn eigen leven.'


Als Sas-van der Heide een boer en andere plattelanders spreekt, gebeurt dat tijdens haar vakanties. 'We gaan vooral op vakantie in eigen land, meestal naar een mooie plek op het platteland. Dan spreek ik wel boeren. Dat zijn meestal gezellige gesprekken. En ik heb in een grijs verleden ook weleens bij een Franse boer in de hooibouw gewerkt.'

Boerenacties

Sas-van der Heide heeft het nieuws rond de boerenacties via de media gevolgd. In haar vrienden- en kennissenkring is er best gemopperd over de overlast die boeren in haar stad veroorzaakten. Maar buiten de acties om leven de thema's 'landbouw' en 'boeren' helemaal niet zo, constateert ze. 'Daar wijs ik anderen dan weleens op. Dat je wel boeren nodig hebt voor je eten. O ja, zeggen ze dan. Maar de meesten denken daar helemaal niet zo bij na.'

Zelf heeft ze begrip voor de boer. 'Boeren zorgen voor ons eten. Je hebt ze inderdaad nodig. En als ik boer was, zou ik ook de straat op zijn gegaan.' De kritiek dat boeren niet milieu- en diervriendelijk zouden werken, wuift de Haagse weg. 'Ik denk dat een boer zuinig is op zijn land en zijn dieren. Hij moet wel. Anders is hij op den duur uitgeboerd, toch?'

• Bekijk meer over het thema Stad en platteland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer