December+goede+tijd+om+mollen+te+vangen
Nieuws
© Hans Prinsen

December goede tijd om mollen te vangen

'Ongelooflijk hoeveel mollen er momenteel zitten', zegt Erwin Plant, mollenvanger uit Halle. 'Ik zie vooral jonge mollen, het zijn er extreem veel.'

Het zijn drukke dagen voor Erwin Plant van het bedrijf Mollenwacht. Bij een klant met 35 hectare grasland ving hij er onlangs bijna vijftig. En bij een ander met 50 hectare trok hij zestig mollen uit de klem.

Ze waren diep de grond in gekropen en bleven daar maandenlang zitten. Dat ziet de mollenvanger veel dit jaar. Door de droogte van deze zomer zakte het grondwater, waardoor ook wormen en insecten (de voedingsbron voor mollen) verder de grond in kropen.

December is volgens Plant een goede maand om mollen te vangen. 'De beestjes schieten nu overal de grond uit. Doe je niets, dan trekken ze je hele perceel over en is de schade aanzienlijk. Nu bevinden ze zich nog vooral aan de zijkanten, waardoor je ze makkelijker kunt vangen.'

Onderschat probleem

Mollen zijn een onderschat probleem, stelt Plant. Hij kent bedrijven waar het gehalte aan ruw as in de graskuil opliep tot 250 gram. 'Dan heb je gewoon een zandbank in je graskuil. Mollen op je perceel gaan ten koste van de graskwaliteit en je krijgt er onkruid voor terug.'

In deze periode van het jaar bezoekt Plant zijn klanten drie keer kort na elkaar, om de dag. Voor het bemesten gaat hij er weer langs, als het niet vriest. En daarna nog eens kort na de eerste snede. 'Mollenvangen is uit hobby geboren, maar inmiddels ben ik er ongelooflijk druk mee.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer