Natuur+helpt+plaagdieren+weren
Nieuws
© Pixabay

Natuur helpt plaagdieren weren

Het beheersen van plaagdieren bij agrarische bedrijven gaat volgens commercieel directeur Joan Rooijakkers van Agro Pest Control (APC) een nieuwe fase in. 'In 2025 bestrijden wij knaagdieren en vliegen op een natuurlijke wijze zonder gebruik te maken van biociden.'

Rooijakkers stelt dat het bestrijden van plaagdieren de afgelopen dertig jaar weinig is opgeschoten. 'Nog steeds wordt volop gif gebruikt. Het arsenaal aan bestrijdingsmiddelen is beperkter geworden en ze zijn zwaarder, omdat resistentievorming zijn tol heeft geëist', zegt hij.

'Nieuwe deuren zijn amper geopend, terwijl bij het produceren van melk, vlees of eieren uiterst zorgvuldig te werk moet worden gegaan. Dat besef groeit bij voedselproducenten snel en daar moeten we als plaagdierbestrijders in meegaan.'

Bakens verzetten

Daarom is de tijd rijp om de bakens te verzetten. 'We moeten volop inzetten op het weren van plaagdieren op het erf en in stallen. Monitoren en vervolgens een natuurlijke oplossing zoeken. Biologische bestrijding past in het streven naar een duurzame voedselproductie en draagt bij aan een beter imago van de intensieve veehouderij.'

Rooijakkers wil in 2025 een volledig integrale biologische aanpak. Met een erfbeplantingsplan is al veel te doen aan plaagdierbeheersing. 'De juiste mix van inheemse vaste planten en eenjarige perkplanten zijn hulpjes om specifieke overlastgevers te weren. Bepaalde geuren zijn onaantrekkelijk voor muizen, ratten en zelfs everzwijnen. Knotwilgen zijn broedplaatsen voor roofvogels die knagers wegvangen.'

Biodiversiteit

Ook het plaatsen van vliegenzakken, zwaluwhotels buiten de stallen of geurpalen op strategische plekken op het erf zijn alternatieven. 'We gebruiken de kracht van de natuur, terwijl de biodiversiteit toeneemt en het er ook nog eens mooi uitziet.' Door deze natuurlijke manier is volgens Rooijakkers al 90 procent van de plaagdierwering op een veehouderijbedrijf gerealiseerd.

Naast een natuurlijk evenwicht op het erf verdient het onaantrekkelijk maken van een stal als leefomgeving voor plaagdieren extra aandacht. 'Bij de bouw of verbouw van stallen rekening houden met het weren van vliegen, ratten en muizen scheelt later veel bestrijdingswerk', zegt de APC-directeur.

Stalbrand voorkomen

'Daarbij ondersteunen wij klanten aan de tekentafel en in het werk. Isolatie en pur afdichten met aluminium platen, degelijk vliegengaas plaatsen en kieren en naden in vloeren en kelders voorkomen. Hierdoor hoef je plaagdieren alleen te monitoren. Bewust bezig zijn met plaagdierbestrijding betekent bovendien voorkomen van stalbrand.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer