LTO: strenge ACM remt land- en tuinbouw

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) treedt veel strenger op dan andere Europese antikartelorganisaties. Die strikte opstelling gaat ten koste van de positie van Nederlandse boeren en tuinders, stelt LTO Nederland.

LTO%3A+strenge+ACM+remt+land%2D+en+tuinbouw
© Dirk Hol

LTO wijst naar Duitsland, België en Frankrijk, waar melkveehouders afspraken maken met supermarkten over hogere inkoopprijzen voor melk. De nationale kartelautoriteiten in al deze landen hebben ingestemd met de prijsafspraken.

'Zo ontstaat in Europa een ongelijk speelveld waarmee Nederlandse boeren en tuinders in een slechte concurrentiepositie gemanoeuvreerd worden. Het wordt nu echt tijd dat het ministerie van Economische Zaken ingrijpt', zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Zo moet het ministerie, waar ACM onder valt, de richtlijnen voor mededinging meer afstemmen op de praktijk in andere Europese landen.

Melkdubbeltje

De ACM kent volgens LTO een lange historie van 'het torpederen van afspraken tussen producenten enerzijds en supermarktorganisaties anderzijds'. De belangenorganisatie noemt als voorbeeld het verdwijnen van het 'melkdubbeltje', nadat supermarkten de prijzen verhoogden om boeren te steunen in hun strijd tegen mond-en-klauwzeer.

Ook stak de ACM in januari van dit jaar een stokje voor de afspraken tussen supermarkten en pluimveehouders over de Kip van Morgen. Een prijsverhoging zou schadelijk zijn voor de belangen van consumenten en de vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn te klein.

Ongenoegen

Op andere fronten (weidegang, welzijn van varkens) wil LTO ook afspraken maken met supermarkten. Maar die zijn telkens gestuit op bezwaren van de ACM, tot groot ongenoegen van LTO. Maat: 'Wij willen stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en tegelijkertijd de inkomenspositie van boeren en tuinders verbeteren.'

Hij constateert dat die afspraken in Duitsland met Initiative Tierwohl wel van de grond komen. Hierbij investeren Duitse varkenshouders in duurzaamheid in ruil voor een hogere vleesprijs. 'In Nederland gebeurt er niets zolang EZ vasthoudt aan de huidige regels en de ACM die regels vervolgens rigide blijft interpreteren.'

Overigens leert de geschiedenis volgens Maat óók dat afspraken met supermarkten over prijsverhogingen in de praktijk zelden langdurig van karakter zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer