%27Nutri%2DScore+voor+groente+en+fruit+is+onnodig%27
Nieuws
© Liset van der Laand

'Nutri-Score voor groente en fruit is onnodig'

Groente en fruit hebben geen logo nodig, reageert het GroentenFruit Huis op de keuze van het kabinet voor Nutri-Score als voedselkeuzelogo.

De consument heeft meer nodig om echt te worden geholpen om 'de gezonde keuze, de gemakkelijke keuze' te laten zijn, stelt een woordvoerder van het GroentenFruit Huis.
'In Nederland wordt de Schijf van Vijf gebruikt om aan te geven wat de gezonde en duurzame keuze is. Binnen de Schijf van Vijf is groenten en fruit de grootste productgroep maar onze gemiddelde consumptie ligt ver achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Dat terwijl een hogere consumptie zorgt voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon.'

Een volwassene eet gemiddeld 131 gram groenten en 114 gram fruit per dag in plaats van de aanbevolen 250 gram groenten en 200 gram fruit. De consumptie van groenten en fruit stagneert al jaren. Het is ook de productgroep die van alle groepen binnen de Schijf van Vijf, het verst achterblijft bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Verkeerde been

Het GroentenFruit Huis roept het kabinet op om de consument te ondersteunen bij het maken van een gezonde keuze. 'Bewerkte producten kunnen een hogere Nutri-Score krijgen als er bijvoorbeeld groenten en fruit aan wordt toegevoegd. Deze toevoegingen bestaan meestal uit producten die zo ver bewerkt zijn dat ze niet meer vergeleken kunnen worden met groenten en fruit. Consumenten worden daarbij op het verkeerde been gezet en denken dat ze met een goede Nutri-Score gezond eten, terwijl ze de benodigde voedingsstoffen niet binnen krijgen', aldus de woordvoerder.

Met de invoering van de Nutri-Score wordt er veel aandacht besteed aan uitleg over het voedselkeuzelogo. Het GroentenFruit Huis pleit voor extra aandacht en maatregelen om eten volgens de Schijf van Vijf verder te stimuleren. Invoering van een jaarlijkse consumptiemonitor kan helpen bij het in kaart brengen van consumptiepatronen. Zo'n monitor laat zien of consumenten inderdaad gezondere keuzes maken, aldus het GroentenFruit Huis.

Hogere btw

'In diverse overheidsstukken wordt het stimuleren van de consumptie van groenten en fruit genoemd vanuit de ambitie om een gezonde en duurzame samenleving te realiseren. Hiermee heeft de overheid aangegeven te willen inzetten op een hogere consumptie', stelt de woordvoerder. Volgens het GroentenFruit Huis werd begin 2019 realisatie van deze ambitie al bemoeilijkt door invoering van een hoger btw-tarief op groenten en fruit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer