Poolprijzen+af+land+Aviko+van+125%2C75+tot+135%2C75+euro
Nieuws
© Koos van der Spek

Poolprijzen af land Aviko van 125,75 tot 135,75 euro

De pool af-land van Aviko Potato voor oogst 2019 heeft een gemiddelde prijs gerealiseerd van 135,75 euro per ton voor de rassen Zorba, Innovator en Agria. Voor de Fontane was dat 125,75 euro voor de overige rassen 130,75 euro per ton.

Het uiteindelijke volume van de pool was, als gevolg van toename van areaal en een iets hogere opbrengst dan verwacht, 12 procent hoger dan het jaar ervoor. Dat maakte de Aardappel Telers Commissie (ATC) maandag bekend.

Het volume van de pool groeide in 2019 met 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor vanwege groei van het areaal en aantal deelnemers. Droogte liep als een rode draad door het hele groeiseizoen heen en had voor veel telers een pijnlijke invloed op de opbrengst. Zeker op percelen waar telers niet konden beregenen.

Teeltgebied

Aviko Potato is de enige aanbieder van een pool af-land. Deze pool geldt voor de oogstperiode van week 33 tot en met week 44 en betreft de rassen Zorba, Miranda, Agria, Victoria, Fontane, Innovator en Lady Amarilla. Het teeltgebied van de aardappelen strekt zich grofweg uit van de zuidoostelijke zandgronden tot het noordoosten van ons land.

De aardappelen die in de pool af-land geleverd worden, zijn over het algemeen iets minder geschikt voor de lange bewaring. Bovendien beschikken de telers veelal niet over een passende opslagruimte om de aardappelen lang te bewaren. Daarnaast heeft de pool de afgelopen jaren een toenemende aantrekkingskracht op telers doordat ze een structureel hogere prijs te kunnen realiseren dan de gemiddelde dagprijs in de oogstperiode.

Positieve stemming

De pool af-land van Aviko Potato had te maken met een positief sentiment dat aanvankelijk werd bepaald door een hoog prijsniveau voor de oude oogst. Die situatie schepte verwachtingen. Door de positieve stemming in de markt was het areaal aardappelen in Europa wederom gegroeid met onder normale omstandigheden een groter aanbod tot gevolg. Voor de pool was het daardoor lastig om een positie te kiezen.

Toch wist de pool op enkele momenten te profiteren van de prijsfluctuaties. Die speelruimte was echter voorbij toen de dagprijs, tegen de aanvankelijke verwachting in, opliep toen de oogst stagneerde vanwege de neerslag. Uiteindelijk wist de pool een resultaat neer te zetten dat 8,00 euro per ton hoger ligt dan de gemiddelde beursnotering van PotatoNL in de af-land periode en 20,00 euro per ton hoger dan de gemiddelde Belgapom-notering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer