Aviko+vindt+steeds+vaker+golfballen+tussen+aardappelen
Nieuws
© Eigen Foto

Aviko vindt steeds vaker golfballen tussen aardappelen

Aviko vindt steeds vaker productvreemde stoffen tussen de aardappelen. Glas, golfballen, metaal, steen en plastic zorgen niet alleen voor schade aan machines, maar bedreigen ook de voedselveiligheid. Aviko Potato doet een beroep op telers om bij te dragen aan een schone productstroom.

'Het is helaas een trend dat we steeds vaker productvreemde stoffen aantreffen tussen de aardappelen', zegt manager-logistiek Jan Wijkhuijs bij Aviko Potato. Naast de groeiende hoeveelheid vervuiling ziet hij ook een verschuiving binnen de aangetroffen materialen.

'Traditioneel ging het vooral om grond, gewasresten en stenen, maar we zien dat langzaam verschuiven', geeft hij aan. 'Er zit steeds vaker glas in de productstroom en ook oud ijzer en plastic nemen toe. Er komen ook opvallend veel golfballen mee, ook van percelen die niet naast een golfbaan liggen.'

Messen

Golfballen hebben een vergelijkbaar soortelijk gewicht als aardappelen en blijven dus drijven. Ze komen daardoor ver in het proces, soms tot voorbij de messen. 'Dat moet je niet willen', zegt Wijkhuijs. 'We zijn bezig met voedsel en dat mag geen risico voor de gezondheid opleveren. Alle partijen in de schakel hebben daarin een verantwoordelijkheid, dus ook de telers.'

Manager Simone Nelissen van Aviko is verantwoordelijk voor de controle op de kwaliteit van het eindproduct. Nelissen onderschrijft de oproep van Wijkhuijs. 'Wij willen klachten van afnemers en consumenten over onze producten tot een minimum beperken. En dus moeten we er alles aan doen om verontreiniging van de grondstofstroom te voorkomen.'

Bezinken

Aviko doet zelf veel inspanningen om de productstroom te ontdoen van verontreinigingen. In de fabriek in Steenderen passeert de aardappelstroom eerst twee zeven, een grove en een fijne en daarna gaan de knollen door de wasstraat waar grond, stenen en metalen bezinken. Ook passeren de aardappelen een borstelinstallatie. Verderop in het proces vindt ook nog infrarood-detectie plaats.

'Elke stap geeft 98, 99 procent reiniging, maar 100 procent is nog niet haalbaar', benadrukt Wijkhuis. Hij vertelt ook dat in een productielocatie in Duitsland wordt geëxperimenteerd met beeldherkenningscamera's. 'Maar het duurt nog wel even, voordat die techniek het probleem overal gaat oplossen.'

Verantwoordelijkheid

Wijkhuijs is van mening dat er aan de voorkant nog de nodige winst is te halen. 'Met de schaalvergroting in de akkerbouw zien we dat de aandacht voor schoning van het product afneemt. Daar is geen menskracht meer voor. Toch hebben de telers hier een verantwoordelijkheid. Het is te makkelijk om te zeggen dat je er niets aan kan doen.'

De meeste telers zien hun aardappelen twee keer voorbij komen, weet hij. 'Wij vragen ze om die momenten te benutten om verontreinigingen te verwijderen. Een paar handen aan de band maakt al een flink verschil. En met een goede afstelling van de reinigingsunit op de stortbak kun je ook al veel bereiken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer