Landbouw Collectief: Schouten zet boeren buiten spel

Landbouwminister Carola Schouten suggereert in de media dat ze 'in gesprek is' met de boeren. Bijzonder, want daarvan is al dagen geen sprake, meldt het Landbouw Collectief. 'Ze zet ons buiten spel.'

Landbouw+Collectief%3A+Schouten+zet+boeren+buiten+spel
© Dirk Hol

Schouten gaat ondertussen verder op haar eigen koers. 'Kennelijk wil ze eerst enkele zaken in wet- en regelgeving dicht timmeren om daarmee de landbouw buiten spel te zetten', stelt het collectief. 'En straks mogen de boeren de gewenste stikstofreductie leveren om Nederland 'uit de gecreëerde stikstof impasse' te brengen, zonder dat over de gestelde randvoorwaarden is gesproken -laat staan aan is voldaan. Daar passen we voor.'

Na enkele gesprekken op ambtelijk niveau over de aangedragen oplossingen, heeft het Landbouw Collectief krap twee weken geleden aangedrongen op een overleg met Schouten. 'Dat moet om knopen door te hakken, duidelijkheid te scheppen en tempo te maken.'

Rust in samenleving

'Dit alles in belang van natuur en economie, maar ook voor terugkeer van rust in de samenleving. Dat gesprek vond plaats op 3 december, helaas zonder resultaat. Sindsdien hebben we niets meer vernomen van minister Schouten, ondanks dat ze in de pers laat optekenen dat we in gesprek zijn', geeft het collectief aan.


'Ze spreekt warme woorden, haar daden laten een andere werkelijkheid zien. Een realiteit die ronduit bedreigend is voor de rechtszekerheid en daarmee voor het voortbestaan van de bedrijven. Een bedreiging ook voor het agri & food complex als geheel, dat goed is voor bijna 10 procent van zowel ons nationaal inkomen als onze werkgelegenheid.'

Spoedwet stikstof

Bij de behandeling van de Spoedwet stikstof is de motie van Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD) aangenomen. 'De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat het Landbouw Collectief een uniek verbond is tussen alle boerenbelangenbehartigers en boerenprotestgroepen; constaterende dat de landbouw niet de oorzaak is van de stikstofcrisis, maar wel een onderdeel kan zijn van de oplossing.'


De motie 'verzoekt de regering, zeer serieus naar de voorstellen van het Landbouw Collectief te kijken met de inzet om de voorstellen over te nemen en zo nodig gemotiveerd aan te geven waarom specifieke voorstellen niet overgenomen kunnen worden, en gaat over tot de orde van de dag.'

Roep om acties

Het Landbouw Collectief wacht met belangstelling af wanneer Schouten invulling geeft aan deze motie. 'Hopelijk brengt dit een akkoord dichterbij.' Het collectief begrijpt de toenemende roep om acties. 'De boeren zijn het zat, ze willen niet langer genegeerd worden. Temeer, omdat het boerenplan fors meer stikstof reduceert dan dat van de minister en al op korte termijn voldoende ruimte creëert voor de invoering van een hogere drempelwaarde.'


Met het plan kan ook de woningbouw jaren vooruit. Dit alles zonder dat de sector op slot wordt gezet en het voortbestaan van boerenbedrijven onnodig wordt bedreigd, stelt het collectief. 'Bedrijven die in generaties zijn opgebouwd door hard werkende boerenfamilies, die met hart en ziel werken aan gezond en veilig voedsel voor ons allemaal, met oog voor dier, plant, natuur en milieu.'

Uitvoerbare overeenkomst

Het Landbouw Collectief roept minister Schouten nogmaals op om met het ingediende plan 'Uit de gecreëerde stikstof impasse' als uitgangspunt snel tot een breed gedragen en praktisch uitvoerbare overeenkomst te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer