Schouten+wil+in+gesprek+blijven+met+boeren
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten wil in gesprek blijven met boeren

Landbouwminister Carola Schouten wil in gesprek blijven met het Landbouw Collectief over oplossingen voor het stikstofprobleem. Dat zegt de bewindsvrouw in een reactie op de plannen van Farmers Defence Force om distributiecentra van supermarkten te blokkeren.

FDF meldde deze week dat het acties in voorbereiding heeft om in de week voor kerst de voedselvoorziening plat te leggen. Hiermee wil de actiegroep druk op de stikstofonderhandelingen houden.

Het Landbouw Collectief is teleurgesteld dat na vier overlegrondes met het ministerie van LNV er nog steeds geen knopen zijn doorgehakt. Het Landbouw Collectief verwacht van Schouten een akkoord op haar plan. 'De beste garantie om daadwerkelijk tot vermindering van de stikstofuitstoot te komen, en dat al op heel korte termijn. Niet alleen goed voor natuur en economie, maar ook voor terugkeer van de rust in de samenleving', aldus het collectief in een verklaring.


In een reactie op de aangekondigde acties zegt Schouten tegenover het ANP dat het goed is 'om stil te staan bij het feit dat we gezond voedsel hebben dat in grote mate aanwezig is'. 'Het gaat niet zozeer alleen om de vraag heb ik nou genoeg voedsel voor de kerst of niet, ik denk dat het een breder vraagstuk is over hoe we een probleem oplossen met elkaar in Nederland.'

Productieve weg

De minister begrijpt dat de boerenorganisaties hun standpunt voor het voetlicht blijven houden. 'Belangrijk is dat we verder komen in deze discussie. Daar doe ik alles aan en dat lijkt mij de meest productieve weg.'

Ondertussen maakt supermarktkoepel CBL zich zorgen over de aangekondigde acties. 'Hiermee wordt de consument geraakt die eerdere boerenprotesten nog met sympathie begroette. Bovendien treft het mede-ondernemers in de voedselketen die nu aan de vooravond van de drukste periode van het jaar staan.'

De supermarkten roepen daarom het kabinet, het parlement en de gezamenlijke boerenorganisaties verenigd in het Landbouw Collectief op om snel uit de impasse te komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer