Tweede+Kamer+steunt+spoedwet+stikstofaanpak
Nieuws
© Dirk Hol

Tweede Kamer steunt spoedwet stikstofaanpak

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag de Spoedwet aanpak stikstof aangenomen. Naast de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kreeg het plan van landbouwminister Carola Schouten ook steun van SGP, 50+ en Van Haga.

De Spoedwet aanpak stikstof bevat de plannen waarmee het kabinet de stikstofcrisis op korte termijn wil aanpakken. In het wetsvoorstel staan onder meer regels voor stikstofarm veevoer, de mogelijkheid om een drempelwaarde voor stikstofuitstoot in te voeren en de invoering van een stikstofregistratiesysteem. Naast deze spoedwet werkt Schouten aan een pakket maatregelen voor de lange termijn.


Op het wetsvoorstel werden diverse amendementen en moties ingediend. In een van de moties vragen Mark Harbers (VVD) en Jaco Geurts (CDA) het kabinet om de voorstellen van het Landbouw Collectief zeer serieus te bekijken. Zij stellen daarin dat de landbouw niet de oorzaak is van de stikstofcrisis, maar wel een onderdeel kan zijn van de oplossing. Als de minister de voorstellen van het collectief niet volgt, moet zij motiveren waarom zij dit niet doet.

Natuurherstel

PvdA'er William Moorlag diende een motie in op deze wet waarin de partij vroeg om structurele middelen voor een aanvullend langjarig pakket aan natuurherstelmaatregelen. Moorlag stelde ook voor dat er een aantrekkelijke regeling moet komen, die het voor boeren mogelijk maakt om tijdelijk geen nieuw vee in stallen te plaatsen. Behalve de PvdA steunden ook SP, GroenLinks, PvdD en de coalitiepartijen deze voorstellen die door de regering moeten worden opgepakt.

Een motie van de PvdA om het afromingspercentage van dier- en fosfaatrechten te verhogen van 20 naar 35 procent kreeg onvoldoende steun.

De PvdD had een aantal amendementen ingediend. De partij wilde onder meer een fokverbod voor dikbilrunderrassen, koeien die meer dan 6.000 kilo melk per jaar produceren en varkens die een structurele toomgrootte hebben van twaalf of meer biggen. Deze aanpassingen van de spoedwet kregen echter weinig steun. Ook een voorstel om de veestapel met 50 procent te verminderen voor 2025 haalde het niet. De Spoedwet aanpak stikstof wordt volgende week behandeld in de Eerste Kamer.

Tijdelijke noodwet

De Tijdelijke noodwet stikstof die de PVV voorstelde, kreeg geen meerderheid. De partij wilde met een noodwet regelen dat projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en landbouw door kunnen gaan, ongeacht de stikstofuitstoot die ermee gepaard gaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer