LTO+Utrecht+neemt+afstand+van+natuurorganisaties
Nieuws
© Koen van Wijk

LTO Utrecht neemt afstand van natuurorganisaties

LTO Noord Utrecht heeft afstand genomen van vijf natuurorganisaties in de provincie. De reden hiervoor is actieplan stikstof dat de natuurorganisaties recent aanboden aan Provinciale Staten van Utrecht.

LTO Noord Utrecht heeft het overleg met de vijf organisaties bevroren. 'Dit is een reactie op het verzonden actieplan stikstof. Wij kunnen niet anders dan het overleg te bevriezen', geeft voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht aan.

'De in het plan voorgestelde maatregelen raken ons in de kern van ons bestaan. Vanuit onze leden is er geen begrip om na het aanbieden van dit plan in overleg te blijven met de Utrechtse natuurorganisaties en daarom hebben wij besloten het contact te bevriezen.'

Warme sanering

In het actieplan sturen de natuurorganisaties aan op warme sanering van intensieve veehouderijen en op het intrekken van vergunningsruimte en fosfaatrechten. In het plan ontbreekt de vrijwilligheid. Daarin gaat het dus ook verder dan de provincie zelf, die een motie heeft aangenomen dat alleen op basis van vrijwilligheid bedrijven verplaatst of gestaakt kunnen worden.

'De leden van LTO Noord Utrecht zijn teleurgesteld in het signaal dat is afgegeven aan Provinciale Staten en ervaren dit als stoot onder de gordel van de Utrechtse natuurpartners, waar we in veel gebieden juist nauw mee samenwerken. Zo ga je niet met elkaar om', aldus van Donselaar.

Eemland

Eerder al zegde Collectief Eemland al de samenwerking met Natuurmonumenten op vanwege het aangeboden actieplan. Voorzitter Johan Eek van LTO Noord-afdeling Eemland en lid van Collectief Eemland zei daarover.


'Dat zit ons gruwelijk dwars. Als je ziet wat we allemaal gedaan hebben, dan snap ik echt niet dat ze nu met zulke bovenwettelijke eisen komen. Mijn haren gingen recht overeind staan toen ik dit las.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer