LTO steunt Collectief Eemland

LTO Noord staat achter het besluit dat Collectief Eemland heeft genomen om de samenwerking met Natuurmonumenten te staken.

LTO+steunt+Collectief+Eemland
© Eric Daams

Dat blijkt uit een statement dat LTO Noord-afdeling Eemland deze week naar leden uit het gebied stuurt. Agrarisch Collectief Eemland besloot deze week de samenwerking te verbreken omdat de natuurorganisatie wil dat boerenbedrijven worden uitgekocht en dat vergunningsruimte en fosfaatrechten ingetrokken gaan worden.

Johan Eek, voorzitter van LTO Eemland en lid van Collectief Eemland: ‘Dat zit ons gruwelijk dwars. Als je ziet wat we allemaal gedaan hebben, dan snap ik echt niet dat ze nu met zulke bovenwettelijke eisen komen. Mijn haren gingen recht overeind staan toen ik dit las.’

Actieplan Stikstof

Vorige week boden vijf Utrechtse natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, hun Actieplan Stikstof aan bij Provinciale Staten van Utrecht. Daarin staat dat fosfaatrechten en vergunningsruimte van boerenbedrijven in gebieden waar te veel stikstof wordt uitgestoten, moet worden ingetrokken. De grond die vrijkomt zou beschikbaar gesteld moeten worden aan natuurinclusieve boeren. Ook staat in het actieplan dat een warme sanering gewenst is voor intensieve veehouderijen in de Gelderse Vallei.

Collectief Eemland werkt al geruime tijd samen met Natuurmonumenten, met name om de weidevogelstand te verbeteren. Dinsdag 26 november zou er een informatieavond plaatsvinden, georganiseerd door Collectief Eemland en Natuurmonumenten. Die gaat niet door. ‘Collectief Eemland heeft besloten om het contact met Natuurmonumenten te bevriezen. Wij zijn teleurgesteld in de betreffende organisaties waar we gewoonlijk goede contacten mee hebben’, laat het collectief weten.

Kwaad bloed

Eek juicht dit besluit toe. ‘Dat plan zette zoveel kwaad bloed, nu is het klaar. Ik vraag me af of er bij die organisaties iets niet helemaal duidelijk is of dat ze in een hele andere wereld leven.’ Volgens Eek ‘liegen en bedriegen’ de natuurorganisaties alles bij elkaar. ‘Om maar subsidies te krijgen. Laat ze eerst hun eigen natuurdoelen eens halen. En laat een andere instantie ze controleren. Want neem de gruttotellingen die ze doen, daar klopt niks van. Volgens mij tellen ze alles met een snavel mee als grutto.’

Een woordvoerder van Natuurmonumenten liet in regionale media weten dat de organisatie snel weer in gesprek wil met Collectief Eemland om de samenwerking te herstellen. Bepaalde passages uit het Actieplan Stikstof zouden wellicht iets te zwart-wit zijn verwoord.

Door het stof

Eek zegt pas weer in gesprek te willen gaan met de natuurorganisaties, als ze de gewraakte tekst schrappen uit het Actieplan Stikstof. ‘Laat ze maar door het stof heengaan. Zolang ze dat niet doen, ben ik er klaar mee.’

De LTO-bestuurder zegt zich grote zorgen te maken over de toekomst van de agrarische sector. ‘Ik houd m’n hart vast. Het provinciehuis zit vol met mensen van GroenLinks en PvdA en die vinden dit soort plannen prachtig. Ze willen steeds ruimere zones om natuurgebieden heen. Ik zie het als een olievlek die steeds groter wordt. Het wordt nog een hele dobber om in de toekomst te kunnen blijven boeren om een goede boterham te kunnen verdienen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer