Kamer+twijfelt+aan+inzet+voerspoor+bij+stikstofaanpak
Nieuws
© Dirk Hol

Kamer twijfelt aan inzet voerspoor bij stikstofaanpak

De oppositie in de Tweede Kamer heeft grote twijfels bij de haalbaarheid van de stikstofmaatregelen die het kabinet voorstelt in de Spoedwet aanpak stikstof. Dat bleek woensdagmiddag bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer.

De Spoedwet aanpak Stikstof bevat de plannen waarmee het kabinet de stikstofcrisis op korte termijn wil aanpakken. In het wetsvoorstel staan onder meer regels voor stikstofarm veevoer, de mogelijkheid om een drempelwaarde voor stikstofuitstoot in te voeren en de invoering van een stikstofregistratiesysteem.

'Dit is niet de wet die alles gaat oplossen', erkende landbouwminister Carola Schouten. 'We werken aan een lange termijnaanpak waarbij we de instandhouding van natuur bevorderen en waarbij ook economische activiteiten mogelijk zijn.'

Voerspoor

De kanttekeningen die GroenLinks, SP, PvdA en PvdD plaatsten hadden onder meer betrekking op het voerspoor. Daarbij wordt de uitstoot van stikstof door vee met aanpassingen aan het voer teruggedrongen. 'Niemand garandeert dat dit gaat werken', verwoordde Laura Bromet van GroenLinks de kritiek.

Minister Schouten bestreed deze bewering. 'Het perspectief van het voerspoor is al vaker aangetoond.' De minister gaf ook aan dat ze wil kijken hoe het voerspoor voor boeren financieel aantrekkelijk kan worden gemaakt.

Vergunningverlening

De oppositie aan de linkerzijde verweet de minister ook dat de maatregelen pas op termijn een resultaat een opleveren, dat ook nog eens moeilijk in te schatten is, terwijl de vergunningverlening al op gang kan komen. 'Dat is nog erger dan het Programma Aanpak Stikstof(PAS)', brieste Esther Ouwehand van de PvdD. 'De minister deelt stikstofruimte uit.'

Ook dit verwijt schoof Schouten terzijde. 'Het verschil met de PAS is dat we deze maatregelen ook echt nemen. Bij de PAS hebben we, zoals de minister-president zei, op de pof geleefd, waarbij we verwachten de stikstofemissie te reduceren.' Het

Stikstofruimte

VVD en CDA vinden dat boeren de stikstofruimte die ze volgens hun vergunning wel hebben, maar niet gebruiken, moeten kunnen verhuren of verleasen. Op die manier kan een boer de emissieruimte te gelde maken. Ook biedt dat mogelijkheden voor projecten die kortstondig stikstofuitstoot hebben, zoals bouwprojecten.

Minister Schouten noemde dit een 'interessant idee'. Ze wil de mogelijkheden met de provincies bespreken en komt hier binnenkort op terug.

Eerste Kamer

Donderdag stemt de Tweede Kamer over de wet. In de Tweede Kamer krijgt dit plan steun van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Met steun van de SGP ontstaat een meerderheid. Ook 50Plus heeft steun toegezegd. Het wetsvoorstel moet daarna nog door de Eerste Kamer en Schouten wil dat zo snel mogelijk voor elkaar hebben. Liefst nog dit jaar.

In de Eerste Kamer liggen de verhoudingen anders. Deze kamer moet de wet ook goedkeuren, maar de coalitie beschikt hier niet over een meerderheid, ook niet met steun van de SGP en 50Plus. PvdD riep GroenLinks en PvdA op om de Spoedwet te blokkeren in de Eerste Kamer. GroenLinks en PvdA hebben zich nog niet definitief uitgesproken, maar na eerdere kritische opmerkingen van fractievoorzitter Jesse Klaver is de kans groot dat GroenLinks de wet afwijst.

Wip

De PvdA zit nog op de wip. Kamerlid William Moorlag reikte wel de hand door om concessie te vragen. Hij stelde tijdens het debat voor om structureel meer geld voor natuurherstel uit te trekken. Dat bedrag komt dan bovenop de eenmalige 250 miljoen euro die het kabinet al heeft toegezegd.

Ook vroeg de PvdA’er om een 'leegstandsregeling’ voor boeren komt. Varkens- of pluimveehouders die hun stal tijdelijk leeg laten staan, krijgen in de regeling financiële compensatie. Minister Schouten van Landbouw reageerde positief op beide ideeën, maar deed nog geen toezegging. Voor extra budget zal ze haar collega-ministers moeten consulteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 12°
  50 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  70 %
Meer weer