Friesland+houdt+vast+aan+eigen+stikstofaanpak
Nieuws
© Koen van Wijk

Friesland houdt vast aan eigen stikstofaanpak

Provincie Friesland houdt vast aan een eigen uitleg van het stikstofbeleid. De in het IPO samenwerkende provincies en landbouwminister Carola Schouten maakten vrijdag een principe-afspraak over het stikstofbeleid.

'Het verloop van de Friese Aanpak staat voor ons voorop', stelt provincie Fryslân in een verklaring. Wel wil Friesland met die aanpak zo veel mogelijk aansluiten bij het beleid van de rijksoverheid en de andere provinciebesturen.

Die Friese Aanpak gaat uit van het open gesprek tussen de gemeenschap en de provincie om te komen tot een gedragen besluit. 'Afgelopen weken hebben we meerdere gesprekken gevoerd met de vertegenwoordigers van landbouw, natuur en het bedrijfsleven. Het waren open en constructieve gesprekken', aldus de verklaring.

Friesland voorop

LTO Noord-regiobestuurder Peet Sterkenburgh die bij het Friese stikstofoverleg is betrokken, kan zich goed verplaatsen in de opstelling van provincie Fryslân. 'De provincie loopt voorop in haar keuze om bij het toekennen van stikstofrechten uit te gaan van stallingsruimte in plaats van het aantal koeien dat wordt gehouden. Dat is nu door de andere provincies op verzoek van het rijk overgenomen.'

Sterkenburgh stelt vast dat de Friese Aanpak als dialoog goed werkt. 'We treden op als landbouwcollectief en daar is waardering voor.' In de komende dagen wordt in dat overleg nog gepraat over de grenzen van het gebiedsgerichte beleid en hoe om te gaan met de latente ruimte.

'Latente ruimte zouden we alleen met maatwerk willen inleveren. De jonge generatie boeren moet immers in de komende jaren ook verder kunnen', stelt de bestuurder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer