Kaag%3A+protest+hoger+Oekra%C3%AFens+kipquotum+zinloos
Nieuws
© Twan Wiermans

Kaag: protest hoger Oekraïens kipquotum zinloos

Het Nederlandse protest tegen het plan van de Europese Commissie om het heffingsvrij in te voeren quotum voor pluimveevlees uit Oekraïne naar de Europese Unie te verhogen, zal waarschijnlijk niets uithalen.

Dat schrijft minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel aan de Tweede Kamer. De lidstaten van de Europese Unie beslissen op 19 juli hoeveel Oekraïens kippenvlees de Europese Unie in kan komen.

Motie

De Tweede Kamer nam op 25 april een motie van de Partij voor de Dieren aan. Daarin verzocht de partij de regering om zich in Brussel tegen de verhoging van het quotum voor kippenvlees uit Oekraïne uit te spreken en voor deze positie ook steun onder andere lidstaten van de Europese Unie te werven.

Er ligt namelijk een Europees voorstel waarbij de hoeveelheid tariefvrije kip die Oekraïne naar Europa mag exporteren, wordt verhoogd van 20.000 naar 70.000 ton. In ruil daarvoor kunnen Oekraïense bedrijven niet meer onbeperkt borstfilet naar de Europese Unie exporteren.

Nederland zal in lijn met de wens van de Tweede Kamer tegen het voorstel stemmen, maar dat zal dus niets uithalen volgens Kaag.

Dierenwelzijn

De Europese Commissie verzekert de Nederlandse regering dat er druk op Oekraïne wordt uitgeoefend om te zorgen dat regels op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn worden ingevoerd en gehandhaafd.

Dat betekent dat de Oekraïense pluimvee-industrie volgens dezelfde maatstaven moet produceren als de Europese pluimveehouderij. Van de 240 wetten of regels die in Oekraïne moeten worden ingevoerd in het kader van de afspraken met de Europese Unie zijn volgens Kaag 170 in behandeling of al ingevoerd. Oekraïne heeft de tijd tot 2026 om de relevante regels in te voeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 10°
  70 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  10 %
Meer weer