Raad+van+State+vraagt+extra+maatregelen+drempelwaarde
Nieuws
© Archief

Raad van State vraagt extra maatregelen drempelwaarde

Het kabinet moet meer maatregelen nemen om de natuur te beschermen, voordat een drempelwaarde kan worden ingesteld. Dat adviseert de Raad van State (RvS).

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft laten onderzoeken of er een drempelwaarde kan worden ingesteld voor bijvoorbeeld de woning- of stallenbouw. Projecten waarvan de stikstofuitstoot onder die grens blijft, zouden dan verder kunnen zonder een tijdrovend vergunningstraject te doorlopen.

De RvS komt nu tot de conclusie dat zo'n drempelwaarde er niet zomaar kan komen. Eerst moeten maatregelen worden genomen die ervoor zorgen dat de natuur voldoende wordt beschermd tegen de gezamenlijke uitstoot van alle vrij te stellen projecten. Daarnaast moet de aanpak per gebied verschillen. Op plekken waar de natuur er slechter aan toe is, zijn volgens de RvS stevigere maatregelen nodig en zullen de mogelijkheden voor een vrijstelling beperkter zijn.


Schouten verklaart dat het kabinet de aandachtspunten uit de voorlichting van de RvS betrekt bij de verdere uitwerking van de mogelijkheden voor een drempelwaarde. Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Groene Omgeving, is ervan overtuigd dat een drempelwaarde werkbaar is. 'We pleiten als Landbouw Collectief voor een drempel van 1 mol. Daarmee kan een grote groep bedrijven weer aan het werk. We zien daarvoor ruimte ontstaan door de emissiebeperkende maatregelen op gebied van onder meer voer, beweiding en bemesting.'

Tijdelijke noodwet stikstof

De PVV brengt komende week een plan voor een Tijdelijke noodwet stikstof in stemming. Deze wet houdt in dat er geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming is vereist voor projecten van dringend openbaar belang. Zo moet mogelijk worden gemaakt dat projecten in onder meer de landbouw doorgang kunnen vinden.

De landbouwminister heeft vandaag overleg met de provincies. Meer info volgt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer