Ook+Noord%2DHolland+pleit+voor+aanpassen+stikstofregels
Nieuws
© Arjen Vos

Ook Noord-Holland pleit voor aanpassen stikstofregels

Gedeputeerde Staten van de provincies zullen rond 10 december de aangepaste beleidsregels vaststellen. Dat verwacht gedeputeerde Esther Rommel van provincie Noord-Holland.

Ook provincie Noord-Holland pleit voor aanpassen van de regels, provincie Groningen maakte dit vorige week al kenbaar. Beide provincies lieten na de boerenprotesten in oktober nog weten de stikstofregels te handhaven.

Volgens Rommel is het echter onwenselijk als een boer wil innoveren de provinciale stikstofregels dit ontmoedigen door het innemen van latente ruimte. Ze reageert hiermee op het gesprek dat ze woensdag had met alle sectoren, waaronder landbouw, natuurbeherende organisaties, Metaalunie en VNO/NCW over de stikstofproblematiek.

De provincie heeft ook gekeken naar de koppeling tussen fosfaat- en dier- en ammoniakrechten. Dit blijkt een heel lastige, stelt de gedeputeerde. 'We vinden dat meer een taak van het rijk. Daarom hebben we het rijk gevraagd waarom wij dat als provincies in de beleidsregels moeten opnemen.' Het probleem van extern salderen willen de provincies samen met het rijk oplossen.

Vergunningverlening

Noord-Holland houdt vooralsnog vast aan de beleidsregels omdat de provincie het belangrijk vindt dat de vergunningverlening weer op gang komt. In Noord-Holland liggen zeventig aanvragen te wachten op vergunningverlening. Een groot deel, meer dan de helft, daarvan is agrarisch, stelt Rommel.

De provincie onderzoekt hoe ze deze bedrijven verder kan helpen. Voor de bouw zijn inmiddels de eerste vergunningen verleend, geeft de gedeputeerde aan. Na sloop van enkele woningen, komen daar nieuwe, zuinige woningen voor terug.

Alle sectoren droegen woensdag casussen voor om te laten zien waar ze tegen aanlopen met de huidige stikstofregels van de provincie. 'We zien overal problemen, niet alleen in de agrarische sector. De boeren willen graag schotten tussen de sectoren, dat wil de haven niet. Als die bedrijven geen stikstofruimte krijgen, gaan deze naar het buitenland.'


De gedeputeerde gaat er vanuit dat de provincies met uniforme stikstofregels komen. Naar de de gebiedsgerichte aanpak kan ieder provincie afzonderlijk kijken, geeft Rommel aan.

Vrijdag is er een gesprek tussen het Interprovinciaal Overleg en landbouwminister Carola Schouten over het provinciale stikstofbeleid. Naar verwachting worden volgende week de beleidsregels herschreven, stelt Rommel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  90 %
 • Vrijdag
  17° / 15°
  80 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  40 %
Meer weer