Loonwerkers+zien+kans+in+plan+Landbouw+Collectief
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Loonwerkers zien kans in plan Landbouw Collectief

Loonwerkers zien volop mogelijkheden in het plan van het Landbouw Collectief dat woensdag werd aangeboden aan landbouwminister Carola Schouten en de provincies. Dat laat brancheorganisatie Cumela weten.

Diverse brancheorganisaties uit de landbouw, waaronder LTO Nederland, verenigden zich in het plan met als doel om een uitweg te vinden uit de stikstofimpasse. Directeur Janneke Wijnia van Cumela prijst de eensgezindheid in de agrarische sector en hoopt dat de overheid wil meewerken aan het realiseren ervan.

De belangrijkste onderdelen van het plan zijn de stoppersregeling in de varkenshouderij, het verminderen van eiwit in het voer, het toevoegen van water bij het zodenbemesten en het stimuleren van beweiden. De landbouwpartijen verwachten hiermee dat de veehouderij op korte termijn 7 tot 9 kiloton ammoniak kan besparen.

Sleepslang

Volgens Cumela is het voor veel loonwerkers al gewoon om bij het sleepslangen water aan de mest toe te voegen. 'Wij zien het gebruik van deze techniek ook nog steeds toenemen, dus kunnen dit voor weinig kosten realiseren voor de veehouders mits er voldoende beschikbaar water in de buurt is. Anders is dit als het met de tank moet. Dan stijgen de kosten wel flink, omdat we dan veel meer kuub moeten vervoeren.'

Ook voor het verminderen van eiwit in veevoer zien loonwerkers een rol voor zichzelf weggelegd. In totaal zou daarmee 2,5 kiloton ammoniak te besparen zijn. Deels ligt de oplossing in het aanpassen van de hoeveelheid eiwit in krachtvoer. Het andere deel van de besparing moet uit het ruwvoer komen. De loonwerkers willen graag een bijdrage leveren door gerichter te adviseren over het juiste maaimoment van gras en een aangepaste bemesting.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer