Kluit+aan+boom+gevrijwaard+van+extra+eisen+PFAS
Nieuws
© William Hoogteyling

Kluit aan boom gevrijwaard van extra eisen PFAS

De extra eisen aan PFAS voor grond gelden niet voor kluiten aan bomen. Dat meldt helpdeskloket Bodem+ van Rijkswaterstaat.

Volgens de helpdesk van Rijkswaterstaat is het bij het planten van een boom onvermijdelijk dat er nu eenmaal wat aanhangende grond in de kluit zit. 'Dit moet niet worden beschouwd als het toepassen van grond waarop alle regels uit het Besluit Bodemkwaliteit van toepassing zijn.'


Uit voorzorg werden vanaf 1 oktober strengere eisen gesteld aan de toegestane verontreiniging van grond met de stoffen die behoren tot de poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Onduidelijkheid bestond of deze eisen ook gelden voor kluiten aan bomen. Afnemers vroegen in een aantal gevallen analyses hierover van boomkwekers.

Kluit

'De kluit aan bomen is noodzakelijk om de kwaliteit van de bomen zoveel mogelijk te behouden bij verhandeling, verplaatsing en transport', legt Anneke van Dijk, sectorspecialist bomen, vaste planten en zomerbloemen bij LTO Vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen.

'De kluit aan boom, heester of conifeer is bedoeld om de wortel te beschermen en voldoende onbeschadigde haarwortels mee te geven. De kluit bestaat uit grond waarin de plant is gegroeid en bevat schimmels en bodemorganismen die in symbiose met de plant leven. Hierdoor heeft de plant een zeer grote kans op een goede hergroei na het planten.'

Samenwerking

De vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen heeft onder meer samengewerkt met Stadswerk Nederland en de Vereniging Hoveniers & Groenvoorzieners om duidelijkheid te krijgen over PFAS-situatie bij de kluiten aan bomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer