Von der Leyen: boeren kunnen floreren in nieuwe realiteit

Er mag geen twijfel over bestaan dat boeren een gewaardeerd deel van onze cultuur en toekomst zijn en blijven uitmaken. Dat zegt de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woensdag in reactie op de boerenprotesten in verschillende Europese landen.

Von+der+Leyen%3A+boeren+kunnen+floreren+in+nieuwe+realiteit
© Europese Unie

In tal van EU-landen protesteren vragen boeren om aandacht voor hun lastige werkomstandigheden. Na Nederland zijn ze ook in Duitsland, Frankrijk en Ierland massaal met hun trekkers de straat op gegaan. Veel boeren voelen zich ondergewaardeerd en vrezen te worden getroffen door maatregelen tegen klimaatverandering.

Von der Leyen erkent dat haar ambitieuze klimaatbeleid veranderingen voor iedereen met zich meebrengt. De nieuwe EU-commissaris van Landbouw, de Pool Janusz Wojciechowski, zal zeker stellen dat 'onze boeren ook kunnen floreren terwijl ze zich aanpassen aan de nieuwe realiteit', beloofde de Duitse politica in het Europees Parlement in Straatsburg.

Milieustandaarden

'We hebben een strategie nodig om voedsel duurzaam van de boerderij op ons bord te krijgen', aldus Von der Leyen. Daarbij hoort volgens haar bijvoorbeeld dat jonge boeren toegang hebben tot financiering. Daarnaast is het belangrijk dat geïmporteerd voedsel voldoet aan de Europese milieustandaarden, probeerde ze de agrarische sector gerust te stellen.

We hebben een strategie nodig om voedsel duurzaam van de boerderij op ons bord te krijgen

Aanstaand voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen

Woensdag is de Nieuwe Europese Commissie door het Europees Parlement goedgekeurd. Tegenover het Europees Parlement zei Von der Leyen dat de strijd tegen klimaatverandering een existentiële uitdaging is voor de commissie. Een Green Deal om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te krijgen is daarom hard nodig en 'Frans Timmermans is de juiste persoon om dit voor elkaar te krijgen'.

Applaus

De Duitse opvolger van Jean-Claude Juncker kon rekenen op veel applaus bij de presentatie van haar beleidsprioriteiten.

Von der Leyen wees op de bosbranden, droogte en overstromingen die Europa intenser dan voorheen teisteren. 'De Green Deal is onze nieuwe groeistrategie die nieuwe banen, technologieën, schone energie, minder uitstoot en mondiale standaarden moet opleveren ten dienste van burgers', aldus Von der Leyen. Daarvoor zijn volgens haar massale investeringen nodig. 'We hebben geen moment te verliezen.'

Mondiale orde

'De wereld heeft ons leiderschap meer dan ooit nodig', zei Von der Leyen. Haar 'geopolitieke' commissie zal zich dan ook inzetten voor de 'betere mondiale orde die Europese burgers willen'. Ze wil dat Europa meer tegengewicht kan bieden aan de grootmachten VS, Rusland en China.

Ook op het vlak van digitalisering en databescherming zijn er veel ambities. Dat persoonlijke gegevens van Europeanen met elke klik in de Verenigde Staten terechtkomen noemde ze geen goede toestand. 'Het gaat erom dat wij de regels opstellen. Dat is een absolute prioriteit.'

1 december

Het dagelijks EU-bestuur kan, met een maand vertraging en in verband met de brexit zonder Britse commissaris, per 1 december aan de slag. Het parlement stemde met 461 stemmen voor, 157 tegen en 89 onthoudingen voor het team-Von der Leyen dat inclusief haarzelf vijftien mannen en twaalf vrouwen telt. Er waren 376 stemmen nodig.

Het parlement had in eerste instantie drie kandidaat-commissarissen afgekeurd, waardoor Frankrijk, Roemenië en Hongarije nieuwe gegadigden moesten voordragen en de procedure vertraging opliep.

Vraagstukken

CDA-Europarlementariër Esther de Lange is blij dat de commissie eindelijk kan beginnen. 'Dat is hard nodig, want ze krijgt genoeg op haar bord, zeker als het gaat om de grote vraagstukken, zoals migratie, het klimaat en de internationale spanningen in de wereld.'

De Europese Volkspartij (waarbij CDA, ChristenUnie en 50PLUS horen), S&D (met PvdA) en Renew (inclusief VVD en D66) hadden hun steun van tevoren aangekondigd. De Groenen (met GroenLinks) onthielden zich. De SGP stemde tegen, evenals de uiterst linkse fractie waarbij de Partij voor de Dieren is aangesloten.

In 2014 stemde het parlement met 423 stemmen voor, 209 tegen en 67 onthoudingen voor de commissie onder leiding van Von der Leyens voorganger Jean-Claude Juncker. Hij wenste zijn opvolger alle succes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer