Veel deelname bij nationale ploegwedstrijd

Ploegend Nederland verzamelde zich vorig weekend in Stadskanaal om te strijden voor het nationale kampioenschap. In totaal waren er ruim 120 ploegers. Op basis van de uitslag mogen Ad Buijs en Jack van den Broek naar de wereldkampioenschappen in Rusland.

Ploegvereniging Nederland (PVN) had een paar mooie percelen weten te vinden waarop geploegd kon worden: pasgerooid bietenland en een perceel aardappelland.

Beide kavels, goed voor 80 hectare, werden dit jaar voor het laatst beboerd omdat er zonnepanelen op worden geplaatst door Powerfield. De grond was een stevige dalgrond waarop goed kon worden geploegd. De deelnemers waren er in het algemeen tevreden over. Toch vond PVN-voorzitter Hans Spieker het deze keer wel een uitdaging.

Ten eerste omdat het zo laat in het seizoen was en het weer roet in het eten kon gooien. Een tweede uitdaging was dat er een week eerder nog bieten op het land stonden.

De trekkers staan voor de startlijn tot het moment dat de vlag in top gaat ten teken dat ze mogen beginnen.
De trekkers staan voor de startlijn tot het moment dat de vlag in top gaat ten teken dat ze mogen beginnen. © Hendrik Begeman

Ervaring

Jurylid Eddy Meindertsma zegt hierover: 'Voor de tijd van het jaar was het mooie grond. Iedereen had de tijd omdat de oogst overal nagenoeg achter de rug is. Desondanks was er redelijk verschil in het ploegwerk. Bij de wentelploegen zie je duidelijk dat de jongens met de meeste ervaring ook hier weer boven komen drijven. Met wedstrijdploegen maak je fouten en naarmate je meer wedstrijden hebt geploegd, maak je minder fouten.'

De wedstrijdvlag gaat in top. De wedstrijd in Stadskanaal gaat beginnen.
De wedstrijdvlag gaat in top. De wedstrijd in Stadskanaal gaat beginnen. © Hendrik Begeman

Voor Jakob Lambers uit Borgercompagnie was het een thuiswedstrijd en hij kent de grond. 'Deze grond biedt weinig weerstand en je kunt sneller zien als je een foutje maakt', zegt hij. Een dag eerder had hij bij het oefenen een verschil in grondsoort, deels zand en deels veen, en daar had hij problemen om de voor recht te houden.

Jong bloed

Iets waar veel verenigingen jaloers op kunnen zijn, is het aantal deelnemers. Er waren ruim 120 ploegers in het veld, onder wie 21 aoc-leerlingen die werden gecoacht door hun praktijkdocenten. Voor de ploegvereniging een mooie opsteker om op deze manier weer jong bloed in de vereniging te krijgen.

Ook stijgende is de techniek van de ploegen. Vooral bij de moderne rondgaande ploegen is veel aanvullende techniek te vinden met allerlei hydraulische cilinders. Bij de tweeschaarploegen kan het achterste rister worden geheven om zo mooi op het lijntje in en uit te zetten.

Bij de oldtimers getrokken ploegen werd Jan van der Zanden kampioen met zijn Güldner G40A met Ransomes-ploeg.
Bij de oldtimers getrokken ploegen werd Jan van der Zanden kampioen met zijn Güldner G40A met Ransomes-ploeg. © Hendrik Begeman

Elf categorieën

Tijdens de nationale ploegkampioenschappen in Stadskanaal waren er vorig weekend elf categorieën. De nummers 1, 2 en 3 zijn:
• Rondgaand modern: Ad Buijs, Har Meuwissen en Jack Linssen.
• Wentel modern: Ton Meuwissen, Jack van den Broek en Harm van der Velden. Beste drieschaar: Mark Boksem.
• Oldtimer wielploegen: Jan van der Zanden, Menno de Graaf en Henk Tuijtelaars.
• Oldtimer hefploegen: Gerard Hoogendijk, Frans Das en Harry Hoving.
• Oldtimer heen- en weergaand: Ben Buijs, Marius Jenniskens en Marco Ridder.
• Oldtimer parallelploegen: Jan de Pinth, Dienand Nicolai en Maarten de Jong.
• Paarden geer ploegen: Kees Koenen.
• Paarden ploegen rondgaand: Egon Verst, Obe Mous en Menno Cannegieter/Jan Meerman.
• Demo tweewielers: Johan de Laat, Geert Tiemens en Jan Tiemens.
• AOC rondgaand: Martijn Lingbeek, Gert-Jan Hartenhof en Mees Masselink.
• AOC wentel: Rob Oosterhof, Luuk Lenaers en Jan Willem Lagerweij.

Naar aanleiding van de uitslag mogen Ad Buijs en Jack van den Broek op 8 en 9 augustus 2020 ons land vertegenwoordigen tijdens de wereldkampioenschappen in Sint Petersburg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer