Grond uitdaging bij ploegwedstrijd Bergeijk

De 64ste Nationale Ploegwedstrijden werden vorige week vrijdag en zaterdag gehouden in het Noord-Brabantse Bergeijk. Door de grond werd het een uitdaging voor deelnemers en jury.

Grond+uitdaging+bij+ploegwedstrijd+Bergeijk
© Hans Spieker

Met veel voldoening kijkt de Ploegvereniging Nederland bij monde van voorzitter Hans Spieker terug op de Nationale Ploegkampioenschappen. 'Alles zat mee, zowel wat betreft het aantal deelnemers, de sponsoren als het weer.'

De grond ligt in het gebied De Pielis, een jonge grond die na de Tweede Wereldoorlog voor de landbouw is ontgonnen. Het is een grond die geen geheimen verbergt. Foutjes in het ploegwerk komen duidelijk aan het licht.

Plakkerig

Spieker: 'Het is een plakkerige en alles doorlatende grond, die alles laat zien. Dat was voor zowel de ploegers als de juryleden een uitdaging, waar ze allemaal aan moesten wennen. Het was voor de jury wel eens moeilijk te beoordelen.'

De eerste dag is er geploegd op een grasgroenbemester. Het was een aanslag op de ploegcapaciteiten van de deelnemers om alle groene delen goed ondergeploegd te krijgen. De tweede dag werd geploegd op bewerkte maisstoppels en aardappelland. De dekking speelde een minder belangrijke rol.

Naast de categorieën wentel- en rondgaande ploegen waren de oldtimers weer van de partij. Abemec gaf een demonstratie met een uitgebreid programma van Lemken. Zo toonde Lemken een demonstratie simultaan rijden waarbij een gps-bestuurde trekker met zaaibedbereider, zonder bestuurder, meereed naast een trekker met bestuurder.

Internationaal tintje

Deze keer had het kampioenschap een internationaal tintje. De naar Canada geëmigreerde Bert Beijens deed buiten mededinging mee. In het begin van de jaren tachtig was hij in ons land een verdienstelijk wedstrijdploeger en werd hij meerdere malen door de ploegvereniging uitgezonden naar buitenlandse wedstrijden.

In 1983 is Beijens naar Ontario geëmigreerd en heeft daar het wedstrijdploegen met succes opgepakt. Zo kwam hij zijn vroegere Nederlandse collega's weer tegen op de wereldkampioenschappen. Nu was hij in Nederland en nam hij met plezier deel aan de kampioenschappen. Hij werd wel gejureerd en zijn werk leverde een zevende plaats op.

Aoc-leerlingen

Een andere relatief nieuwe categorie is die van de aoc-leerlingen. Deze jonge ploegers hebben dit voorjaar onder begeleiding van hun leraren een training gehad op het PTC+ in Dronten. Hier werden hun de vaardigheden van het wedstrijdploegen bijgebracht zoals het afstellen van de ploeg, het maken van een beginvoor, de aanstorting, geren ploegen en de eindvoor.

Bij de uitslagen deed zich ook nog een primeur voor: de broers Har en Ton Meuwissen wisten allebei een eerste plaats op hun naam te schrijven, Har bij de rondgaande ploegen en Ton bij de wentelploegen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer