Jonge+ploeger%3A+met+oud+spul+rijden+is+geweldig
Nieuws
© Koos van der Spek

Jonge ploeger: met oud spul rijden is geweldig

De zestienjarige Martijn Lingbeek uit Nieuwe Pekela was zaterdag een van de jongste deelnemers aan de provinciale ploegwedstrijd in Zuidbroek. Hij deed mee om zich voor te bereiden op de landelijke wedstrijd in november in Stadskanaal.

De eerstejaarsstudent van AOC Terra in Groningen leerde het ploegen van zijn opa Reint Lingbeek die ook aan de wedstrijd deelnam. 'Ik reed op de eerste nieuwe trekker van mijn opa, een David Brown. Ik vind het geweldig om met oud spul te rijden. We hebben vier oude trekkers en ploegen in de schuur staan. Van mijn opa kreeg ik goede tips mee, bijvoorbeeld hoe ik de ploeg moet afstellen', stelt Lingbeek.

Tijdens het ploegen had Lingbeek wel pech, zo brak de topstang af. 'Mijn vader is met vier nieuwe topstangen gekomen. Ze hadden allemaal een andere maat. Maar gelukkig paste er eentje en kon ik weer verder. Ik ben heel tevreden over hoe het verder ging. Ik redde het qua tijd en de grond is mooi egaal geworden. Als er geen bochel in de topstang had gezeten, had ik hogere cijfers gekregen. Nu werd ik vijfde in de categorie Rondgaand youngtimer.'

Leeftijdsgenoten

Dat er weinig leeftijdsgenoten enthousiast worden van de ploegwedstrijden, vindt hij zonde. 'Ze snappen niet dat het leuk is om rondjes met de ploeg te rijden. Ze rijden graag op dikke trekkers. Maar het is zo leuk om een paar dagen in het jaar op van die kleine, ouderwetse trekkertjes te rijden.'

Mede-organisator Laurens Persoon is blij met jong aanwas. 'Dit enthousiasme juichen we toe. Het grijzekoppengehalte is vrij hoog bij ploegwedstrijden. Waar vroeger boerenzonen tegen elkaar streden, ligt dat nu wat anders.'

Oogstwerkzaamheden

Het aantal boerenzonen neemt af en de druk op de bedrijven wordt groter, weet Persoon. 'Bovendien vinden de wedstrijden in het najaar plaats, want de stoppel moet vrij zijn. In die periode is het lastig voor de jongens om tijd vrij te maken, vanwege de oogstwerkzaamheden.' In november neemt Lingbeek deel aan de landelijke wedstrijd in Stadskanaal. Hij zal het opnemen tegen meerdere AOC-studenten die dan hun ploegkunsten tonen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer