Flink+zweten+tijdens+Nationale+Ploegwedstrijden
Nieuws
© Hendrik Begeman

Flink zweten tijdens Nationale Ploegwedstrijden

De omstandigheden waren zwaar tijdens de Nationale Ploegwedstrijden eind vorige week in het Zeeuws-Vlaamse Hoofdplaat. Het warme weer in combinatie met de harde grond maakte dat het voor deelnemers zweten was.

Voorzitter Hans Spieker van de Ploegvereniging Nederland noemde het vanwege de harde toplaag 'een uitdagende wedstrijd'. Dat kwam vooral tot uiting bij de openingsvoor, waar de ploeg soms zijn eigen weg ging zoeken die anders was dan de ploeger wilde.

Het evenement vond plaats op het akkerbouwbedrijf van de neven Martin en Philip Thomaes, die het bedrijf in maatschap runnen. 'Het bedrijf bestaat uit niet te lichte en niet te zware kleigrond', zegt Martin Thomaes.

Harde grond

Er werd geploegd op een perceel doodgespoten gras en op uienland. Deelnemer Jack van den Broek: 'Door het natte voorjaar is de grond in elkaar geklonken met daarna een extreem droge zomer waardoor de grond hard is geworden. Dit maakt dat we nu met een harde, brokkelige en kluiterige grond zitten met kluiten die rechtop blijven staan.'

Met name bij de oldtimer ploegers was te zien dat het inzetten soms moeilijk ging, vooral bij deelnemers die hun ijzers niet te scherp hadden of de ploeg te licht. Zodra ze de ploegscharen eenmaal onder de harde toplaag hadden, kregen ze grip op de bouwvoor. Met voldoende vermogen ging het dan wel.

Oldtimers

Dat het zwaar ging, was vooral te zien aan de Fordson-trekker uit 1926 van Menno de Graaf. Deze trekker met ijzeren stapwielen had soms moeite om de voorwielen aan de grond te houden. Desondanks zag het ploegwerk er ook bij de oldtimers doorgaans netjes uit.

In deze categorie waren het niet alleen de machines die op leeftijd waren. Onder de deelnemers waren twee tachtigplussers. Het aantal keren dat de 83-jarige Adrie van Strien aan de Nationale Ploegwedstrijden heeft meegedaan, is niet meer te tellen. Met deze wedstrijden sluit hij zijn carrière als wedstrijdploeger af.

Ad Buijs zet beide ploeglichamen onafhankelijk van elkaar in de grond.
Ad Buijs zet beide ploeglichamen onafhankelijk van elkaar in de grond. © Hendrik Begeman

Onder controle

Paardenploeger Jan Broos is van ongeveer dezelfde leeftijd, maar dat was hem niet aan te zien. Hij wist zijn paard en ploeg goed onder controle te houden.

Jurylid Kees de Rijke vond dat de deelnemers onder de gegeven omstandigheden goed werk leverden, vooral omdat uienland vanwege de geringe beworteling doorgaans al zwaar ploegt en dit jaar al helemaal vanwege de droogte.

Uitslagen

• Rondgaande ploegen: 1. Ad Buijs, 2. Har Meuwissen, 3. Jack Linssen.
• Wentelploegen: 1. Ton Meuwissen, 2. Mark Veldink, 3. Stefan Schreur.
• Oldtimer wielploegen: 1. Leen Ras, 2. Jan van der Zanden, 3. Harrie Kusters.
• Oldtimer rondgaand: 1. Frans Das, 2. Jan Jonkers, 3. Reint Lingbeek.
• Oldtimer heen en weer: 1. Marius Jenniskens, 2. Ben Buijs, 3. Maurice van der Aa.
• Oldtimer parallel: 1. Maarten de Jong, 2. Jan de Pinth, 3. Dinand Nicolai.
• Paarden ploegen: 1. Wim Koevoets, 2. Kees Koenen, 3. Ko Brooijmans.
• AOC wentel: 1. Rob Oosterhof, 2. Martijn Teunissen, 3. Frank Siebelink.
• AOC rondgaand: 1. Gerben Begeman, 2. Gert-Jan Hartenhof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer