Het+nut+van+degelijk+damesondergoed
Column
© Mike Schellart

Het nut van degelijk damesondergoed

De Nijmeegse hoogleraar Henk Siepel noemde de Nederlandse landbouwgrond twee jaar geleden zo dood als een pier, omdat er bijna geen bodemleven meer in zou zitten. LTO-bestuurder Pieter Brouwer ergerde zich hieraan en zocht contact met Siepel. Ze trokken de conclusie dat een welles-nietesdiscussie geen enkele zin had en dat het beter was om nader te onderzoeken hoe het nu precies zit.

Samen met Esther Rust van Natuurmonumenten is Brouwer een onderzoek gestart naar bodemleven op grond van tien boeren en in natuurterreinen. Een van die tien boeren ben ik. Toen ik werd gevraagd heb ik meteen ja gezegd. Het geeft inzicht in mijn eigen grond. Als er veel bodemleven is, betekent het dat wij boeren het niet zo slecht doen. Weinig bodemleven betekent dat ik opbrengst en dus geld laat liggen. En dat er werk aan de winkel is.

Zo gebeurde het dat twee mensen van het Louis Bolk Instituut bij mij het bodemleven onderzochten. Onder andere door dit voorjaar een degelijke katoenen damesonderbroek te begraven en die in de herfst weer op te graven. Dat was op een perceel grasland dat alleen wordt gemaaid. Bemest met drijfmest en kunstmest en in het voorjaar gespoten tegen onkruid.

Ik heb die onderbroek gezien en degelijk is niet meer het beste woord om deze te beschrijven. De onderbroek was behoorlijk verteerd. Die trekt niemand meer aan.

De onderbroek was behoorlijk verteerd, die trekt niemand meer aan

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

De eerste resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tussen het schrijven van deze column en het verschijnen van de Nieuwe Oogst. Ik ken ze daarom niet, maar ik kan dus al wel met zekerheid zeggen dat mijn land niet zo dood als een pier is.

Het was een goede zet van Brouwer om dit onderzoek te laten doen, ongeacht wat de uitslag is. Fijn ook dat Natuurmonumenten hier constructief aan heeft meegewerkt. In de tijd van de sociale media heeft iemand die iets hard roept altijd gelijk, zolang niemand er iets van zegt.

Nu ging het in dit geval zelfs om iemand met de titel professor doctor voor zijn naam, die bovendien ook nog iets zei over zijn eigen vakgebied. Je moet goede argumenten hebben als je daar wat tegenin wilt brengen. Ik hoop dat die argumenten er nu komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer