Rozentelers+akkoord+met+twee+nieuwe+onderzoeken
Nieuws
© Henk Bouwman

Rozentelers akkoord met twee nieuwe onderzoeken

Leden van gewascoöperatie Roos hebben tijdens de algemene ledenvergadering hun fiat gegeven aan twee nieuwe onderzoeken.

Het telen van roos met een hoger natriumgehalte betreft een al lopend onderzoek van Glastuinbouw Waterproof, waar wordt voorgesteld om van half april 2020 tot november 2021 bij een gelijkblijvend EC-gehalte meerdere natriumgehaltes roos te telen. Met dit onderzoek moet duidelijk worden bij welk natriumgehalte nog rozen kunnen worden geteeld, met behoud van productie. Daarbij wordt ook de gevoeligheid voor ziekten en plagen nauw gemonitord.

De nieuwe vierjarige publiek private samenwerking 'Stabiele Ecosystemen' is het tweede onderzoek dat goedkeuring kreeg. Bij dit project wordt bladluis biologisch bestreden. De onderzoekers kijken onder andere naar potentiële nieuwe bestrijders en hoe combinaties ervan elkaar kunnen aanvullen en versterken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in zowel een glasgroente- als een snijbloemengewas.

Positief advies topsector

Tijdens de eind vorige week gehouden vergadering gaven de telers aan dit onderzoek graag in roos te willen hebben uitgevoerd. De proef moet nog worden goedgekeurd door de programmaraad van Kennis in je Kas, meldt Glastuinbouw Nederland. Wel heeft het project al een positief advies gekregen van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal, waardoor het mede gefinancierd wordt door de overheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer