Duitse biologische varkensboer verdient meer

Een groep van zo'n veertig Duitse biologische varkenshouders nam deze week een kijkje bij hun Nederlandse collega's. De Nederlandse biologische varkenshouderij is over het algemeen moderner en professioneler. Maar de prijs per kilo geslacht gewicht ligt bij de Oosterburen hoger.

De Duitse varkenshouders bezochten tijdens een driedaags bezoek onder meer het bedrijf van Jan Harmsen in het Gelderse Hengelo. Hij runt samen met zijn zoon Wilco een bedrijf met 320 zeugen.De Duitse bezoekers waren onder de indruk. 'De Nederlandse biologische varkenshouderij is moderner en professioneler' geeft varkenshouder Andreas Gödecke aan.

'De verschillen tussen Nederland en Duitsland zijn groot', merkt de Duitser op. Hij noemt daarbij de bedrijfsvoering, het feit dat in Nederland de ondernemer doorgaans bij het bedrijf woont, de wijze van voeren en de organisatie in de keten.

Verdubbeling consumptie

In Duitsland is de vraag naar biologische varkensvlees groot. In drie jaar tijd verdubbelde de consumptie van 160.000 vleesvarkens naar 360.000 dit jaar, geeft Gödecke aan. De prijs die biologische varkenshouders in Duitsland ontvangen is daar ook naar. Die veehouders ontvangen ruim 3,50 euro per kilo geslacht gewicht. In Nederland ligt dat op dit moment rond de 3 euro.

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer