Zomerbloeiers+komen+slecht+tot+bloei
Nieuws
© Huisman Media

Zomerbloeiers komen slecht tot bloei

De kwaliteit van dit jaar naar Duitsland, Engeland en Rusland geëxporteerde zomerbloeiers laat sterk te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek naar de droogverkoop van deze bollen in opdracht van bloembollenhandelaren.

Van de onderzochte bollen kwam 45 procent niet tot bloei. Het probleem speelt vooral bij lelies en gladiolen, zegt Henk Westerhof, directeur van Anthos, de koepelorganisatie van bloembollenhandelaren. De derde bolsoort die in het onderzoek is meegenomen, is de dahlia. Deze deed het beter dan de andere twee soorten, die vooral last hebben van verdroging.

Anthos wil laten uitzoeken wat de oorzaken zijn voor de slechte prestaties. Daarvoor wordt gekeken naar het hele proces in de keten, van teler tot retailer. 'Het gaat om het imago van de bloembollensector', stelt Westerhof. Om dit uit te zoeken, gaat Anthos met handelaren en kwekers om tafel.

Bloemknopverdroging

BQ Support in Lisse, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, heeft eerder gekeken naar voorjaarsbloeiers. Die presteerden beter: 85 procent van de bollen, zoals tulpen en narcissen, kwam tot bloei. Bloemknopverdroging was toen het belangrijkste euvel. Ook komend jaar worden voorjaarsbloeiers onder de loep genomen.

De onderzoeksresultaten van de zomerbloeiers zijn eind vorige week bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van het Platform Duurzame Handel, waarbij zo'n twintig bollenhandelaren zijn aangesloten die ongeveer 80 procent van de droogverkoop van bloembollen vertegenwoordigen. Het platform streeft twee zaken na: duurzaamheid en kwaliteit.

Duurzaamheidscertificaat

Tijdens de bijeenkomst bleek ook dat steeds meer bollentelers een duurzaamheidscertificaat, MPS of Planet Proof, behalen. Volgens Westerhof is 11.000 hectare gecertificeerd. De verwachting is dat in 2024 het volledige areaal duurzaam is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer