'Europees landbouwbeleid verbetert natuur juist'

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) draagt juist bij aan natuurverbetering, stelt Ben Haarman. De LTO-portefeuillehouder natuur en landschapsontwikkeling reageert daarmee op Europese natuurorganisaties die het landbouwbeleid bekritiseren.

%27Europees+landbouwbeleid+verbetert+natuur+juist%27
© Dirk Hol

Haarman wijst erop dat het hele systeem van hectaresteun zo is ingericht dat boeren alleen steun krijgen als aan vergroeningsvoorwaarden voor natuur en milieu wordt voldaan. 'In de plannen voor het nieuwe GLB is dat ook opgenomen. Waar het beeld vandaan komt dat het slecht is? Geen idee. Ik zou deze organisaties vragen om te komen kijken, want roepen vanaf 'het balkon' is te makkelijk.'


'Boeren zijn onderdeel van de natuur, niet tegen natuur', verduidelijkt Haarman. 'Daar zijn we op veel fronten mee bezig. We werken veel samen met natuurorganisaties die dit beleid wel steunen.' Hij wijst er ook op dat veel activiteiten voor natuurbeheer, biodiversiteit en het milieu juist tot stand komen door het Europees landbouwbeleid. Zo zijn in Nederland tientallen agrarische collectieven actief met natuurbeheer.

Initiatieven

Een specifiek voorbeeld wil Haarman niet naar voren schuiven, omdat hij de andere initiatieven niet tekort wil doen. 'Maar kijk bijvoorbeeld naar de Natura 2000-gebieden, waar boeren betrokken zijn bij natuurbeheer. maar er zijn zoveel initiatieven.'

Boeren zijn onderdeel van de natuur, niet tegen natuur',

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer