EU: boer spil bij borgen koolstof

Het nieuwe GLB is een belangrijk instrumentarium voor het vastleggen van koolstof in de bodem om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is de gedeelde consensus onder Europese landbouwministers op een informele EU-bijeenkomst in Helsinki.

EU%3A+boer+spil+bij+borgen+koolstof
© Koos van der Spek

De discussie was gericht op het ondersteunen van koolstofvastlegging via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU.

Koolstofvastlegging op landbouwgrond blijkt een van de effectiefste middelen om de klimaatverandering te beperken. 'Goede technieken kunnen landbouwgrond helpen meer koolstof uit de atmosfeer op te nemen. Deze aanpak kan worden ondersteund via het GLB', pleit onder meer de Finse landbouwminister Jari Leppä.

Economische voordelen

'Naast het verminderen van de klimaatverandering, verbetert de ophoping van bodemkoolstof de bodemstructuur en -kwaliteit. Dat helpt de landbouw zich aan te passen aan klimaatverandering. Bodem die in goede staat verkeert, is ook productiever en levert economische voordelen op voor boeren.'

De ministers hoorden de standpunten aan van belanghebbenden en milieuorganisaties, evenals de Europese Commissie en het Europees Parlement. Volgens de EU biedt het GLB voldoende capaciteit om koolstofvastlegging te vergroten, maar moet wel de financiering voor het landbouwbeleid worden gewaarborgd. Daar schort het nog aan.

Regionaal

Deelnemers aan het debat benadrukten de noodzaak om rekening te houden met lokale en regionale behoeften. Methoden voor het meten van koolstof moeten worden verbeterd en onderzoek moet uitgebreider en naar de praktijk worden omgezet. Graslanden, vruchtwisseling, minder grondbewerking, direct zaaien en bebossing worden benadrukt als concrete acties.

'Maar laten we onthouden dat het de primaire taak van boeren is om voedsel te produceren. We moeten win-winoplossingen vinden die zowel de boeren als de natuur ten goede komen, om de landbouw commercieel levensvatbaar te houden', besluit Leppä.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer