Brabantse varkenshouders ontwikkelen Goeie Worst

Vijf varkenshouders in Oost-Brabant hebben een speciale worst ontwikkeld die beter is voor het milieu. Vandaag, zaterdag, ligt Goeie Worst voor het eerst in de supermarktschappen in Cuijk, Overloon en Vierlingsbeek.

Brabantse+varkenshouders+ontwikkelen+Goeie+Worst
© Eigezwijns

Aad van Leeuwen uit Nederweert-Eind, Wilbert Egelmeers uit Wanroij, Erik Geene uit Landhorst, Marcel Berkvens uit Mariahout en Peet-Jan van de Elzen uit Venhorst voeren hun varkens met reststromen uit de voedingsindustrie. De dieren vinden het heerlijk, het voedsel is goed voor hun darmflora en het levert een veel lagere CO2-footprint op dan varkens die normaal voer krijgen.

Daarnaast voegt de slager oesterzwamvoetjes of kidneybonen toe aan de worst, wat deze smaakvoller maakt en zorgt voor een nog lagere CO2-footprint. Met Goeie Worst willen de varkenshouders laten zien dat duurzaam en lekker hand in hand gaan.

PLUS en Jumbo

Van zaterdag 2 tot en met 9 november worden de worsten met een actie gelanceerd bij PLUS Verbeeten in Vierlingsbeek en Overloon en bij Jumbo Bosmans in Cuijk. Met deze actie willen supermarktondernemers Koen Verstegen van PLUS en Joop Bosmans van Jumbo zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met dit speciale product.

Wij willen het varken weer zijn oorspronkelijke rol in de kringloop teruggeven

Wilbert Egelmeers, varkenshouder in Wanroij

Deze 'eigenwijze' varkenshouders noemen zichzelf Eigezwijns. 'Wij geloven in een milieuvriendelijke manier van produceren en willen daar lekkere producten van maken', zegt Egelmeers. 'Door onze varkens te voeren met restproducten uit de voedingsindustrie herstellen we de kringloop.'

Restproducten

De varkenshouder uit Wanroij wijst erop dat nog geen eeuw geleden de varkens in deze regio rond de boerderij scharrelden en alle restproducten opaten, zoals aardappelschillen en oud brood. 'Met de modernisering van varkensbedrijven is dat veranderd. Wij willen het varken weer zijn oorspronkelijke rol in de kringloop teruggeven.'

In de praktijk houdt dit in dat een groot deel van het dieet van de varkens bestaat uit reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Egelmeers: 'Denk hierbij aan voorgebakken frites die te klein zijn voor de kritische consument, biergist uit de bierproductie, brood dat al een dag in de supermarkt heeft gelegen of koekjes en gebak die op het eerste oog niet voldoen aan de eisen, maar nog prima eetbaar zijn.'

CO2-uitstoot

Blonk Milieuadvies heeft in opdracht van de varkenshouders onderzoek gedaan naar de CO2-uitstoot van hun varkens. 'Daaruit bleek dat de de uitstoot van Goeie Worst 30 tot 40 procent minder is dan van een regulier varken', zegt Egelmeers.

'Door toevoeging van plantaardige ingrediënten als kidneybonen of oesterzwamvoetjes wordt de carbon footprint nog verder verlaagd. Deze toevoegingen leiden ook nog eens tot een betere smaak en een gezonder product.'

De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) ondersteunt de ontwikkeling en introductie van de Goeie Worsten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer