Wijnboer begonnen met druivenoogst

Wijnboer Geert Hermans uit Schijndel is vorige week begonnen met de druivenoogst van de Solaris. 'Eigenlijk zijn we twee dagen te laat, maar de druiven hangen er goed bij.'


Hermans is tevreden over de kwaliteit van de druiven. 'Als je kijkt hoe dit jaar van start is gegaan, dan hebben ze toch een tik van vorig jaar gehad omdat het én heel droog geëindigd is en toch een hele zware opbrengst. En dat ze dan dit jaar ook nog zwakker beginnen met een klein beetje nachtvorst en zonnebrand.' Daarnaast oogst hij slechts een derde van de hoeveelheid in vergelijking met 2018.

Volgens Hermans is de kans op schimmels dit jaar ook groter. 'Dus we hebben wel een beetje meeldauw in het gewas, maar dat is gelukkig pas laat gekomen. Als je dat in juni krijgt, dan is het einde oefening want dan krijg je dat ook op je vruchten en groeien ze niet meer uit. Nu vindt je het terug op de bladeren, maar kunnen de vruchten niet meer aangetast worden.'

De Solaris zijn in de druivenwijngaard aangeplant in de vorm van het Labyrint van Chartres.

Naast deze andere druivenrassen groeien er op zijn bedrijf Winery & Herbs van Geert Hermans diverse soorten fruit en kruiden, waarvan zijn vrouw uiteenlopende producten maakt voor verkoop in de eigen winkel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer