Cretiers maken wijn op oude moestuin

Op de grootste ommuurde wijngaard van Nederland in Dieren maken Youp en Riet Cretier biologische wijn, druivensap en het grappa-achtige Dierens Drupje. Bezoekers komen voor rondleidingen, feestjes, barbecues en proeverijen.

Cretiers+maken+wijn+op+oude+moestuin
© Robin Britstra

Op de plaats van het huidige Hof te Dieren stond in de twaalfde eeuw al een boerderij. Stadhouder Willem II liet daar in 1647 een jachtslot bouwen, waar stadhouder Willem III een wijngaard aan toevoegde. Het slot is afgebrand in 1795 en het in de negentiende eeuw herbouwde landhuis is in de Tweede Wereldoorlog weer in vlammen opgegaan.

Baron Van Heeckeren van Wassenaer, de eigenaar in 1885, legde er een moestuin aan. Aan drie zijden liet hij een bakstenen muur neerzetten van 2,75 meter hoog, met aan twee kanten meer dan 40 meter hoge oude beuken en eiken. Daardoor hebben de noorden- en westenwind nauwelijks vat op de tuin.

Stichting Twickel is nu eigenaar van Landgoed Hof te Dieren. De Cretiers pachten een deel van de gerestaureerde moestuin, waarop een wijngaard is aangelegd. 'Mijn vader had wijnmaken als hobby en dat vond ik als kind al leuk', zegt Youp Cretier.

Soms verschimmelt de helft van de oogst, maar we hebben geleerd daarmee om te gaan

Youp Cretier, druiventeler in dieren

Ultieme vrucht

'Toen Riet en ik begin jaren negentig gingen samenwonen, plantten we druiven tegen ons huis. Van de druiven maakten we wijn, net als van allerlei andere vruchten, zoals vlierbessen en rozenbottels. Zelfs van paardenbloemen, ananas en kiwi's. We hadden in die tijd veel vrienden die graag een glaasje kwamen proeven, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat de ultieme vrucht om wijn van te maken toch de druif is.'

Cretier besloot in 2003 een ommezwaai te maken, nadat hij als financieel adviseur een burn-out had gekregen. Het echtpaar overwoog eerder een wijngaard met camping in Frankrijk te beginnen, maar kwam erachter dat het mogelijk was om goede wijn te maken van druivenrassen die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat.

Cretier volgde de cursus 'Wijndruiven telen in de Achterhoek'. Als geboren Dierenaar kwam hij in contact met Stichting Twickel en kon hij in 2004 beginnen als wijngaardenier.

De oogst is van half september tot eind oktober.
De oogst is van half september tot eind oktober. © Robin Britstra

Biologisch

De 2 hectare grote wijngaard was Skal-gecertificeerd. Een van de voorwaarden van de verpachter was dat de wijngaard biologisch moest blijven. Daarom plantte het echtpaar in 2004 zesduizend druivenstruiken aan op een kaal stuk weiland.

'Je hebt geen idee waar je aan begint. Ik ben er altijd naast blijven werken om een basisinkomen te hebben', zegt Riet Cretier. 'We hebben het de eerste tijd financieel best lastig gehad', voegt Youp Cretier daaraan toe. 'Het is dure pachtgrond en soms verschimmelt de helft van de oogst. Maar we hebben een knop omgezet en geleerd om daarmee om te gaan. Rijk zullen we er niet van worden.'

Het echtpaar ging in 2004 rondleidingen geven. 'Een wijngaard in Nederland was toen nog iets bijzonders. Op open dagen kregen we tweehonderd tot driehonderd man binnen. Nu moet je blij zijn als er tien komen. Daarom hebben we andere methodes bedacht om wat bij te verdienen', vertelt Cretier.

Zeecontainer

'We hebben een horecaterras en mensen kunnen hier terecht voor feestjes, zoals jubilea, en voor barbecues.' In het begin vonden dergelijke activiteiten plaats vanuit een zeecontainer. Totdat de verpachter in 2009 toestemming gaf om een gebouw op het terrein te plaatsen, waarin ook plaats was voor de wijnmakerij en de opslag.

Op de wijngaard was er vanaf het begin al een moestuin. 'We verbouwen pompoenen, aardappels, uien, courgettes en andere groentes', laat Riet Cretier weten. 'De pompoenen verkopen we in onze winkel, net als het zoetzuur dat we van de andere groentes maken. En we hebben regelmatig proeverijen.'

In de wijngaard en de moestuin kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terecht voor dagbesteding. Daarnaast zijn zeven vrijwilligers regelmatig in de wijngaard te vinden, naast zo'n honderd vrijwilligers die komen helpen bij de oogst. Die vindt van half september tot eind oktober plaats.

In de winkel zijn zelfgemaakte producten te koop.
In de winkel zijn zelfgemaakte producten te koop. © Robin Britstra

Acht rassen

Jaarlijks brengt de wijngaard 7.000 tot 10.000 liter wijn op. 'We zijn begonnen met dertien rassen', zegt Youp Cretier. 'Sommige waren niet geschikt om een mooie wijn van te maken. Nu zitten we op acht, waarvan we ook acht wijnen maken. Daarnaast hebben we twee cuvées, waarin we twee soorten wijn mengen.'

Verder maken de Cretiers een portwijn, likeuren en een grappa-achtig destillaat, het Dierens Drupje. Ze hebben sinds vorig jaar, toen de oogst overvloedig was, ook druivensap in hun assortiment. Dat laten ze bottelen bij Van Appeven Fruitsappen in Herten.

'Mijn docenten zeiden dat biowijnbouw veel risico's met zich meebrengt. Ik ben blij dat we ons niet uit het veld hebben laten slaan', stelt Youp Cretier.

Moestuin herbergt ook kwekerij
Rond het Twentse stadje Delden ligt landgoed Twickel. Dat meet ruim 4.300 hectare en telt, naast het kasteel, tweehonderd boerderijen, woningen en andere gebouwen. Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, de laatste erfgenaam van de veertiende-eeuwse edelman Herman van Twickelo, heeft het kasteel en landgoed in 1953 ondergebracht in de door haar opgerichte Stichting Twickel. Na haar overlijden in 1975 gingen ook de overige familiebezittingen over naar de stichting. Die beheert in totaal 8.700 hectare, waaronder Landgoed Hof te Dieren. Het 1.000 hectare grote landgoed bestaat uit bossen en weilanden, met daartussenin een huispark. Daarin vinden excursies plaats, op afspraak en tijdens Open Monumentendag. Stichting Twickel heeft sinds 2012 plannen voor de aanleg van een nieuw hoofdgebouw met appartementen in het park. In de voormalige moestuin ligt Kwekerij Hof te Dieren, naast de wijngaard. De kwekerij is gespecialiseerd in de teelt van vaste planten, waaronder rozen, heesters en klimplanten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer