Kans+op+drift+is+groter+bij+temperatuurinversie
Nieuws
© Middenformaat

Kans op drift is groter bij temperatuurinversie

Het gevaar voor drift van gewasbeschermingsmiddelen is groot als het ter hoogte van de spuitboom kouder is dan enkele meters boven de grond, blijkt uit Amerikaans onderzoek waarover het magazine Adjuvants & Formulations bericht.

Alle middelen zijn gevoelig voor deze vorm van drift. Vluchtige gewasbeschermingsmiddelen zijn tijdens een temperatuurinversie extra riskant, blijkt uit de navorsingen. De kleinste spuitdruppels blijven lang zweven bij een temperatuurinversie: ze kunnen dan wegdrijven naar gevoelige gewassen en naar mensen en dieren in de verre omtrek.

Kleine druppels

De kans op spuitschade hangt wel af van de grootte van de spuitdruppels en de schadedrempel van de werkzame stof. Hulpstoffen en anti-driftdoppen kunnen de vorming van kleine druppels beperken, maar niet voorkomen, stellen de onderzoekers.

Een temperatuurinversie kan uren voor zonsondergang inzetten en aanhouden tot ruim na zonsopgang. Vaak gaat een inversie gepaard met laaghangende nevel.

Bekijk meer over: