Rijk+steunt+Drentse+Monden+met+2+miljoen+euro+extra
Nieuws
© Huisman Media

Rijk steunt Drentse Monden met 2 miljoen euro extra

Het gebiedsfonds van het windmolenpark in de Drentse Monden/Oostermoer krijgt 2,1 miljoen euro extra. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verdubbelt de provinciale bijdrage bij wijze van uitzondering. Dat gebeurt omdat het windpark tot grote onrust bij bewoners heeft geleid. Provincie Drenthe had hierom verzocht.

De eerste molen is deze zomer geplaatst in Eerste Exloërmond, de turbines hebben een tiphoogte van 210,5 meter. Windpark De Drentse Monden en Oostermoer komt in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. De 45 windmolens worden geplaatst in zes lijnopstellingen. Die zijn verspreid over het gebied van Tweede Exloërmond, Nieuw-Buinen, Drouwenermond en Gasselternijveen.

Het gebiedsfonds is een jaarlijkse geldstroom waarmee omwonenden de leefbaarheid in het gebied kunnen verbeteren. Daarbij valt te denken aan een fonds voor zonnepanelen, isolatiemaatregelen, internetverbindingen, ledverlichting in straatlantaarns, groenvoorzieningen en nog veel meer.

Megawattuur

Bewoners van het gebied rondom de windmolens bepalen zelf wat zij met het geld doen. Dat komt van provincie Drenthe en de initiatiefnemers van het windpark. In totaal zal er tussen de 6 en 7 miljoen euro beschikbaar komen voor de komende tien jaar. Het exacte bedrag is afhankelijk van het aantal geproduceerde megawattuur.

Het fonds bestaat uit een overheidsdeel van ongeveer 4 miljoen euro voor leefbaarheid en gebiedsversterking, waarbij het uitgangspunt is dat het geld vooral terechtkomt in de gebieden waar de meeste overlast wordt ervaren. Het andere deel komt van de ondernemers die 50 cent per geproduceerde megawattuur doneren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer