Opnieuw+op+de+trekker+naar+Haarlem
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Opnieuw op de trekker naar Haarlem

Zo'n veertig boeren zijn maandag weer per trekker naar Haarlem afgereisd om aan de Statenleden hun argumenten te ventileren om de stikstofregels in te trekken.

De boeren waren naar het Provinciehuis gekomen om persoonlijke verhalen en dilemma's te delen. Ook wilden zij wijzen op het economisch belang van de agrarische sector voor provincie Noord-Holland. Tijdens de inspraakronde deed Else Kregel, een boerendochter uit de Zuidschermer en werkzaam voor Flynth, een beroep op Statenleden in de commissie Financiën, Economie en Bestuur om jonge boeren een toekomst te geven.

'De agrarische sector in Nederland is de innovatiefste ter wereld, met het laagste antibioticagebruik en hoogste dierenwelzijn gekoppeld aan de hoogste voedselveiligheid.' De boeren hebben de grond nodig om te voldoen aan hun leveringsplicht aan de melkfabrieken en om het landschap intact te houden, legde Kregel uit. 'Heeft de burger liever een moerasgebied dat methaan uitstoot dan dieren in de wei?'

Landbouwbegroting

De Statencommissie vervolgde na de inspraak met de behandeling van de landbouwbegroting. Nadat de voorzitter eerst de vergadering schorste om de aanwezigen de gelegenheid te geven om de publieke tribune te verlaten, bleef de meerderheid zitten om ook de rest aan te horen.

'Als de boeren in de steek worden gelaten, komt ons voedsel straks uit het buitenland'

Remco Rotteveel, melkveehouderij in Ursem

Sommige boeren brengen zo nogal wat tijd door in Haarlem. Ook donderdagavond voorafgaand aan de Statencommissie Natuur, Landbouw en Gezondheid wordt er opnieuw een reis naar het provinciehuis gemaakt. Bedoeling is wel om dan gewoon met de auto te komen en de trekkers dus thuis te laten, vertelt Jack Rijlaarsdam, een van de coördinatoren van het offensief.

Zuivelpakketten

Idee is om voorafgaand aan die commissievergadering de Statenleden enkele zuivelpakketten van FrieslandCampina te overhandigen. Rijlaarsdam: 'En na afloop zijn we beschikbaar om het gesprek aan te gaan en ons verhaal nader toe te lichten.'

Tijdens de manifestatie voorafgaand aan de commissievergadering stelde veehouder Remco Rotteveel uit Ursem dat als de provincie de regels zou doorzetten, over vijf jaar 90 procent van de aanwezigen op het plein geen boer meer zou uit. 'Het zou daarom fijn zijn als er eens naar ons wordt geluisterd.'

In de steek gelaten

De aanpak van de stikstofproblematiek moet van tafel om opnieuw te kunnen beginnen. 'Als de boeren in de steek worden gelaten, komt ons voedsel straks uit het buitenland, terwijl in ons land de voedselveiligheid en de kwaliteit van leven voor het vee het hoogst ter wereld is.'

Gedeputeerde Esther Rommel verklaarde na afloop geluisterd te hebben naar de zorgen die bij de boeren leven en naar de ideeën voor eventuele oplossingen. 'We moeten samen op zoek naar een oplossing voor het stikstofprobleem. Dat doen we met de boeren, maar ook met andere sectoren.'

Integrale toekomstvisie

Rijlaarsdam spreekt de hoop uit dat daarbij gekozen wordt voor een integrale toekomstvisie. 'Stikstof is daar slechts een onderdeel van. Daarnaast spelen ook aspecten als bodemdaling en landschapsbeheer een rol. Ook die moeten in afwegingen worden meegenomen.'

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  10 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer