Europese+Rekenkamer+evalueert+steun+melkmarkt
Nieuws
© Archief

Europese Rekenkamer evalueert steun melkmarkt

De Europese Rekenkamer onderzoekt de maatregelen van de Europese Unie om de verstoringen op de zuivelmarkt tussen 2014 en 2017 tegen te gaan. Deze ingrepen kostten in totaal 740 miljoen euro.

Controleurs van de rekenkamer kijken in dit onderzoek naar de opzet van de maatregelen en of deze de effecten van verstoringen in de melkmarkt voldoende hebben beperkt. Ook wordt gekeken of de lidstaten nu beter zijn voorbereid op toekomstige verstoringen in die markt.

In seizoen 2014-2015 daalde de prijzen voor melk grofweg 10 cent per liter tot ongeveer 30 cent. Dat was volgens de Europese Commissie het gevolg van wereldwijde onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod. Zo was er onder meer een Russisch verbod op de invoer van landbouwproducten afkomstig uit de Europese Unie.

Vangnet

Om te voorkomen dat de melkprijzen verder zouden dalen, nam de Europese Commissie destijds maatregelen. Een van die maatregelen bestond uit het opkopen van een deel van de marktoverschotten.

'Melkproducenten kregen te maken met een aanzienlijke daling van hun inkomsten', geeft Nikolaos Milionis aan. Hij geeft als lid van de Europese Rekenkamer leiding aan de controle. 'Wij zullen nagaan of de Europese-begroting goed werd besteed om de lidstaten te helpen de crisis het hoofd te bieden.'

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer