Andela+in+Nagele+richt+zich+op+maatwerk+machines
Reportage
© Niels van der Boom

Andela in Nagele richt zich op maatwerk machines

Op de beurs Agritechnica in het Duitse Hannover staan in november 2.750 exposanten. Zij tonen veel machines voor zo'n 445.000 bezoekers. Wie geen passende machine kan vinden, kan te rade gaan bij Andela Techniek & Innovatie in Nagele.

Andela Techniek & Innovatie in Nagele gaat een uitdaging niet uit de weg. Het bedrijf richt zich op maatwerk in de machineconstructie. Van de wiedkarren op zonne-energie werden al driehonderd exemplaren geproduceerd.

Verscholen tussen de bomen, achter een typische polderboerderij, ligt het bedrijf van Andela Techniek & Innovatie. Aan de weg staat een bescheiden naambord. Rijen machines en vlaggenmasten zie je er niet. 'Dat is bewust', zegt eigenaar Paul Andela. 'Reclame maken we niet. Hooguit op enkele beurzen.'

De machines verkopen zichzelf. 'Tevreden klanten zijn mijn beste referentie. Wereldwijd werkt dit als een olievlek. Het is zo'n klein wereldje. Iedereen kent elkaar en dat levert naamsbekendheid op.' Die bekendheid heeft de ondernemer geen windeieren gelegd. Van de Andela Solar Weeder zijn in twaalf jaar tijd ruim driehonderd exemplaren gebouwd en wereldwijd geëxporteerd.

Bedrijven komen bij ons met een probleem, waar wij een praktische oplossing voor leveren

Paul Andela, eigenaar Andela Techniek & Innovatie in Nagele

Van de Solar Weeder zijn driehonderd stuks gebouwd.
Van de Solar Weeder zijn driehonderd stuks gebouwd. © Andela

Scootmobiel

'Voor de eerste wiedkar gebruikte ik een scootmobiel. Een lokale biologische boer ging ermee aan de slag. Wij gingen mee in de golf van omschakelende bedrijven. Na de wiedkar volgde, op dezelfde basis, een ziekzoekwagen voor de bollenteelt, een opschoonmobiel voor de boomteelt en een ligbed om aardbeien te plukken. Die laatste draait in Estland. Voor de boomteelt hebben we ook machines die in China werken. Naar de meeste Europese landen exporteren we, maar ook naar Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld.'

Het is mogelijk om met vijf onderdelen de hele machine te repareren, zegt Andela. 'Die eenvoud spreekt mensen aan. De productie, verkoop en service doen we allemaal zelf. Ik, samen met mijn vaste team, een geweldig stel enthousiaste en fanatieke jongens. Zes maanden per jaar bouwen we wiedkarren. Dit jaar zestig stuks. Er werken hier dan tien tot twaalf mensen.'

Op jaarbasis gaat er 40 tot 50 ton staal doorheen. 'Voor een bedrijf van deze omvang is dat significant. Onze oudste zoon werkt nu mee in het bedrijf. Hij studeert aan de hts in Rotterdam. Hij is goed in tekenen en zorgt ervoor dat alles wat ik bedenk, wordt getekend. Zijn jongste broer heeft dezelfde genen. De middelste is commerciëler ingesteld, wat niet verkeerd is in dit vak.'

Polderpionier

Techniek werd bij Andela met de paplepel ingegoten. 'Mijn vader was polderpionier. Hij was boer en smid tegelijk. Toen paarden door trekkers werden vervangen, bouwde hij zelf machines om. Een Willys legerjeep werd tot werktuigdrager omgebouwd. Die technische genen heb ik echt van huis uit meegekregen. Toen ik nog met technisch LEGO speelde, kwam die ambitie er al uit.'

Alles ontwerpt de ondernemer in zijn hoofd. 'Soms ben ik twee uur in de schuur aan het rommelen: nadenken, proberen, uitmeten. Een voorbeeld is de klembandrooier, die ik samen met Vruchtboomkwekerij Hillebrand in Zeewolde heb ontwikkeld. Alles is zelfbouw, inclusief de rupsaandrijving. Alleen de rupsbanden zijn ingekocht.'

De boomteelt vergt veel maatwerk.
De boomteelt vergt veel maatwerk. © Andela

Bestaande componenten

Ondanks het maatwerk wordt zoveel mogelijk van bestaande componenten gebruikgemaakt. Een motor van NPS Diesel, hydrauliek van Motrac en aandrijvingen van Dana. Zoon Bas tekent de staalconstructie, die extern op maat wordt gesneden. Dit komt als bouwpakket aan bij Andela.

Een uienrooier op basis van een Agrifac-bietenrooier.
Een uienrooier op basis van een Agrifac-bietenrooier. © Andela

De roots van akkerbouwzoon Andela zitten duidelijk in deze sector. Zo werkte hij sinds 1987 bij een mechanisatiebedrijf, loonbedrijf en machinefabrikant. Van zijn landbouwkennis heeft hij nog dagelijks voordeel. Voor akkerbouw- en loonbedrijven bouwde hij ambitieuze projecten. De zelfrijdende 6,75 meter brede uienrooier, op basis van een Agrifac-bietenrooier, en een overlaadwagen voor witlofpennen zijn enkele huzarenstukjes.

Uitwisselbare onderdelen

'Een meer bescheiden project is de halfautomatische aardappelpoter voor proefvelden', toont de ondernemer. 'Deze gebruikt veredelingsbedrijf KWS. De onderdelen zijn uitwisselbaar, waardoor hij breed inzetbaar is.'

Het is een mooi voorbeeld van de filosofie bij Andela. 'Bedrijven komen bij ons met een probleem, waar wij een praktische oplossing voor leveren. Voor louter constructiewerk ben je hier aan het verkeerde adres.'

Onkruidrobot

Dat de fabrikant-uitvinder een uitdaging niet uit de weg gaat, is duidelijk. 'Het volgende project wordt een onkruidrobot. Dat is ambitieus en er komt veel bij kijken', weet Andela. 'Lukt het ons, dan betekent dit een enorme doorbraak voor de landbouw.'

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer