Rabobank voorziet kleine krimp landbouw

Rabobank verwacht dat de landbouwsector in 2019 en 2020 een kleine krimp laat zien. Ook neemt de groei van de Nederlandse economie geleidelijk af. Dat meldt de bank in een studie naar de economische situatie van Nederland.

Rabobank+voorziet+kleine+krimp+landbouw
© Twan Wiermans

Voor deze prognose gaan de sectorspecialisten Food en Agri van Rabobank Nederland er op dit moment vanuit dat de kabinetsmaatregelen die op korte termijn genomen worden, geen gedwongen krimp in de landbouw sector zullen bevatten. Wel zijn vergunningplichtige uitbreidingen van bestaande landbouwbedrijven in het geding, zolang geen definitieve stikstofaanpak is ingevoerd.

Voor de sector agrarisch en visserij verwachten de specialisten in 2019 een daling van 0,7 procent, voor 2020 een afname van 0,4 procent. Daarmee krijgt de agrarische sector een hardere tik dan de meeste andere sectoren. De Rabobank verwacht dat de sector vervoer en opslag en de sector bouwnijverheid in 2020 zullen krimpen met respectievelijk 1,2 en 2,5 procent. Voor 2019 staan deze sectoren, net als alle overige sectoren, op groei.

Klimaatmaatregelen

De sectorspecialisten bij Food en Agri bestempelen deze tijd voor de landbouwsector als 'uitdagend'. Verschillende externe factoren zoals klimaatmaatregelen en de stikstofkwestie hebben hun impact op bedrijven binnen deze sector, al is deze laatste door de beleidsonzekerheid nog moeilijk in te schatten.

Ook heeft de VS onlangs importtarieven ingevoerd op 7,5 miljard euro aan goederen uit de Europese Unie. De impact hiervan is op Nederland nog zeer beperkt, maar de sectoren in de landbouw gaan in verhouding de meeste pijn voelen.

Investeringen

De groei van de Nederlandse economie neemt geleidelijk af, verwacht Rabobank. Voor dit jaar en volgend jaar blijven de consumptie en de private investeringen een positieve bijdrage leveren aan de economie, maar de export zal minder snel toenemen dan de import. Dit komt voornamelijk door buitenlandse spanningen en de lagere economische groei van belangrijke handelspartners zoals Duitsland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer