Digitalisering heeft impact op Europese landbouw

De digitalisering in landbouw kan de negatieve effecten op het milieu verminderen en een duurzame productie stimuleren. Administratieve lasten kunnen echter zorgen dat de verbeteringen niet worden gerealiseerd.

Digitalisering+heeft+impact+op+Europese+landbouw
© Han Reindsen

Dat zijn enkele conclusies uit een studie van Wageningen Economic Research en het Italiaanse bedrijf VVA in die werd uitgevoerd opdracht van de commissie Landbouw van het Europees Parlement. De onderzoekers brachten de wereldwijde trend van digitalisering in de landbouw in kaart.

De hightech-ontwikkelingen vinden al plaats en dat is een trend die veel vragen oproept. Zal technologie bijvoorbeeld rekening houden met biodiversiteit? Of natuurlijke grondstoffen? Zullen waterhuishouding en klimaatverandering profiteren van de nieuwe technologieën? Hoe zal de technologie de armen, het platteland en de diversiteit in de EU beïnvloeden?

Doelstellingen

De studie illustreert dat de meest kansrijke GLB-doelstellingen voor de hightech-revolutie in de landbouw zijn: het inkomen van boeren verbeteren en de concurrentiepositie van de landbouw verbeteren. De GLB-doelstellingen 'handhaven van landbouwdiversiteit in de hele EU' en 'bevordering van sociaaleconomische ontwikkeling in plattelandsgebieden' profiteren minder van de hightech-ontwikkelingen.

Hoewel de technologie er is, is het aan de gebruikers om te beslissen hoe ze moeten worden geïmplementeerd en voor welke doeleinden, zo merken de onderzoekers op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer