Boerenwerkgroep beoordeelt schade waterwinning Wierden

Als gevolg van de verlegging van de N35 tussen Nijverdal en Wierden moet een deel van het waterwingebied van Vitens in Wierden worden verplaatst. Inmiddels is de nieuwe locatie Dennenkamp in gebruik genomen.

Boerenwerkgroep+beoordeelt+schade+waterwinning+Wierden
© vvv wierden

De totaalcapaciteit van de waterwinning Wierdense Veld (3 miljoen kuub/jaar) neemt door de verplaatsing niet toe. Op de locatie Dennenkamp aan de Nottermorsweg wordt vanaf dit jaar maximaal 800.000 kuub drinkwater per jaar opgepompt.

De verplaatsing heeft wel gevolgen voor de omliggende boerenbedrijven. Hoe groot de verdrogingsschade zal zijn, wordt momenteel berekend door een onderzoeksbureau van de provincie.

Droogteschade

Met de boeren rond Dennenkamp is door LTO Noord een werkgroep opgezet die het resultaat van het onderzoek beoordeelt. Ze kunnen hun eigen ervaring dan naast de onderzoeksgegevens leggen. 'Sommige boeren in de omgeving zullen minder droogteschade ondervinden dan in het verleden, andere meer', stelt werkgroepbegeleider Harrie Vreman van Projecten LTO Noord.

Doordat alle percelen zijn gekarteerd en rond de nieuwe winningslocatie meters zijn geplaatst, verwacht hij een duidelijk schadebeeld. 'Uitgangspunt voor de gesprekken met Vitens is dat alle schade wordt gecompenseerd. LTO redeneert dat het beter is een goed aanvoerplan op te stellen.' Om de waterkwaliteit te kunnen bepalen, is Vitens inmiddels begonnen met proefdraaien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer