Zorgen+over+waterwinning+bij+Heerenveen
Nieuws
© Twan Wiermans

Zorgen over waterwinning bij Heerenveen

Boeren bij Heerenveen maken zich zorgen over het plan van drinkwaterbedrijf Vitens voor de aanleg van een waterwinlocatie in het gebied. Ze vrezen vooral beperkingen als het niet mogen gebruiken van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen.

Vitens is op zoek naar een nieuwe waterwinlocatie in Friesland nadat eerder al bleek dat door het waterwingebied bij Appelscha het nationaal park Drents Friese Wold sneller verdroogt. Staatsbosbeheer heeft hierover enkele jaren geleden aan de bel getrokken. Deze wincapaciteit wordt nu gehalveerd van 6,5 miljoen naar 3,25 miljoen per jaar.

Daarbij komt dat de watervraag in Friesland is toegenomen door de economische groei, stelt Vitens. En dat in de waterwingebieden Noardburgum en Garyp verzilting van het grondwater is opgetreden.

Beperkingen

De boeren in het gebied staan nog niet te juichen bij het plan. 'We hebben de afgelopen twee jaar al heel wat over ons heen gekregen. We zitten niet op nog meer beperkingen te wachten', stelt voorzitter van LTO Noord-afdeling Heerenveen Johannes Dijkstra.

Volgens hem zal een compensatie via modelberekeningen nooit voldoende zijn. 'Die modelberekeningen zijn prachtig. Maar als er een jaar tussen zit van extremen dan klopt die hele berekening niet meer. Je komt altijd voor verrassingen te staan.'

Veenweidegebied

Melkveehouder Henk Mulder uit Nieuwehorne vindt het opmerkelijk dat het gebied pal tegen het veenweidegebied komt te liggen. 'Dat is behoorlijk tegenstrijdig. In de veenweide wordt miljoenen subsidiegeld gebruikt om de veenoxidatie te vertragen, terwijl je met het winnen van water juist meer veenoxidatie krijgt.'

Hiermee span je volgens hem het paard achter de wagen. 'Vitens heeft nog behoorlijk wat huiswerk te doen voordat het plan er daadwerkelijk komt.'

Het drinkwaterbedrijf verwacht dat ze geen aanpassingen in het plan hoeft te doen als het gaat om de veenweide, laat een woordvoerder van Vitens weten. 'De gebieden overlappen elkaar niet. Het winnen van water heeft geen effect op het veenweidegebied, zoals wij dat nu zien. Het veenweidegebied dat het dichtst bij ligt heeft helaas nog maar heel weinig veen. Maar we houden nadrukkelijk de vinger aan de pols.'

Schadeprotocol

Beleidsadviseur van LTO Noord regio Noord Feike Wouda pleit vooral voor een goede monitoring en een goed schadeprotocol . 'Niet alleen financieel, maar ook in technische maatregelen compenseert.

Wouda geeft aan dat de gesprekken tussen het waterdrinkbedrijf en LTO Noord 'heel open' zijn. 'Waterwinning is van maatschappelijk van belang. Daling van het peil door de waterwinning kan in sommige gebieden juist ook heel goed zijn; dat natte percelen wat droger worden.'

Centraal

Volgens Vitens is een van de voordelen van het gebied dat het centraal ligt in Friesland waardoor er goede mogelijkheden zijn de drinkwaterinfrastructuur te versterken. Het wil 6,5 miljoen kuub water per jaar gaan winnen.

Het drinkwaterbedrijf gaat in februari onderzoek doen naar onder andere de beschikbaarheid van zoet grondwater met een pompproef. Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat Vitens op een van zijn bospercelen een proefpompput mag verwezenlijken Hiermee is volgens Vitens het zoeken naar een nieuwe winlocatie in een stroomversnelling terechtgekomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer