Bundeling schadegevallen door waterwinning

Door de klachtenbundeling naar aanleiding van de droogteschade is er een procedure richting waterleidingbedrijven in de maak. Het gaat daarbij om boeren die verminderde opbrengsten hebben als gevolg van het winnen van drinkwater onder percelen.

Bundeling+schadegevallen+door+waterwinning
© Ulco Wesselink Fotografie

Het initiatief voor de schadeclaim komt van platform Droogteschade.nl, een initiatief van juridisch adviesbureau Redbreast. Directeur Rein Philips van Droogteschade.nl is van mening dat de compensatie die boeren nu ontvangen voor opbrengstderving als gevolg van waterwinning veel te laag is.

• Lees ook: 'We boeren hier in een continue klimaatramp'

'Een boer heeft vaak niet eens door dat hij schade lijdt en dat dit in de loop der jaren verder kan oplopen. Schadeprocedures verlopen heel traag, soms tientallen jaren. Het gevolg is dat er structureel te weinig schade wordt vergoed.'

Onderzoek

Jaarlijks pompen waterbedrijven in Nederland zo'n 750 miljoen kuub water uit de bodem, de industrie onttrekt daar bovenop nog eens 300 miljoen kuub. Een hydrologisch onderzoek, dat in opdracht van Droogteschade.nl is uitgevoerd, concludeert dat de schade in heel Nederland meer dan 15 miljoen euro per jaar bedraagt.

Philips is niet per se uit op een juridische procedure, maar wil wel dat er een betere en snellere methodiek komt om tot schadebepaling te komen. 'We zijn hier al langere tijd mee bezig, maar de droge zomer heeft de urgentie van onze actie wel benadrukt. De Waterwet biedt een duidelijke basis voor een schadevergoeding, maar in de praktijk gaat het vaak moeizaam of komt het er helemaal niet van.'

Klacht

LTO-portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving Trienke Elshof herkent de klacht die Philips neerlegt. 'We kennen leden die schade ervaren, maar daar niet verder mee komen. Wellicht dat zij iets aan dit initiatief hebben.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer