HZPC+betaalt+recordprijs+voor+pootgoed
Nieuws
© Persbureau Noordoost

HZPC betaalt recordprijs voor pootgoed

Pootgoedbedrijf HZPC in Joure betaalt een recordprijs van 42,22 euro per 100 kilo voor Nederlands pootgoed.

Deze prijs resulteert voor de gemiddelde pootgoedteler in de hoogste financiële hectareopbrengst in de geschiedenis van HZPC. De definitieve pootgoedprijs is een fractie hoger dan de prognoseprijs die begin maart is aangekondigd.

Volgens directeur Lilian Escalon van HZPC-Europa is de recordprijs onder meer een gevolg van het hoge percentage aardappelen dat uiteindelijk daadwerkelijk als pootgoed verkocht is. De uitbetalingsprijs is gemiddeld over alle rassen en kwaliteiten in de potermaten van klasse S tot en met klasse A van de aardappelen die in poolverband worden geteeld.

Droogte van grote invloed

De hectare-opbrengsten van het Nederlands pootgoed waren belangrijk lager dan voorgaande jaren, meldt HZPC. De hoge prijs echter compenseerde dit ruimschoots. Escalon benadrukt dat de droogte van grote invloed is geweest. 'We realiseren ons dat dit leidt tot grote verschillen in financiële opbrengsten tussen gebieden en tussen individuele bedrijven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer