Pootgoedprijs HZPC 30 procent hoger dan vorig jaar

HZPC heeft de prognoseprijs voor pootgoed van oogst 2018 vastgesteld op 41 euro per 100 kilo.

Pootgoedprijs+HZPC+30+procent+hoger+dan+vorig+jaar
© Persbureau Noordoost

Deze verwachte uitbetalingsprijs voor Nederlandse telers is de hoogste ooit voor HZPC en bijna 10 euro en 30 procent meer dan vorig jaar. In een toelichting vertelt HZPC-directeur Lilian Escalon dat het geringe aanbod aan pootaardappelen en een redelijke vraag, het mogelijk maakt om in een aantal markten de prijzen sterk te verhogen voor dit seizoen.

Hij wijst er op dat met de verwerkende industrie meerjarige contracten zijn afgesloten met veelal een eerder vastgestelde prijs. 'Daarnaast is het deel van de oogst dat als pootaardappel wordt verkocht, hoger dan ooit', stelt Escalon. De prognoseprijs van HZPC is het gemiddelde over alle rassen in de potermaten klasse S tot en met A.

Financiële hectare-opbrengst

Een prijsniveau van 41 euro per 100 kilo zorgt volgens Escalon voor de gemiddelde pootgoedteler voor de op één na hoogste financiële hectare-opbrengst uit de geschiedenis van HZPC. Alleen oogst 2010 gaf gemiddeld een 2 procent hogere financiële hectare-opbrengst op basis van de prognoseprijs.

Escalon: 'De droogte in 2018 heeft een grote invloed gehad op de opbrengsten in de pootgoedteelt. We realiseren ons dat dit leidt tot grote verschillen in financiële opbrengsten tussen gebieden en tussen individuele pootgoedbedrijven'.

De gemiddelde opbrengst over het hele areaal pootgoed dat voor HZPC in Nederland is geteeld, komt uit op 33,5 ton per hectare. Deze opbrengst, inclusief de bovenmaten, ligt 18 procent lager dan het meerjarig gemiddelde.

Bovenmaten

De bovenmaten worden dit jaar, meer dan gebruikelijk, ook als pootaardappelen afgezet. HZPC betaalt haar telers daarvoor 23 euro per 100 kilo. De uitbetalingsprijs is bij HZPC niet direct afhankelijk van de verkoopprijs van een ras. Wel is er een relatie met de moeilijkheidsgraad van een ras in de teelt en de gemiddelde opbrengst ten opzichte van andere rassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer