Camera meet drogestofverdeling Challenger

HZPC biedt dit jaar telers van Challenger de service om de drogestofverdeling in hun partijen te laten meten met een hyperspectraal camera. Met die informatie is het risico daarop tijdens bewaring te verkleinen.

Camera+meet+drogestofverdeling+Challenger
© Eigen Foto

Aan de hand van deze verdeling kan een inschatting gemaakt worden van het risico op kwaliteitsvermindering later in het bewaarseizoen. De cameratechniek is voor iedere teler van Challenger gratis beschikbaar

De zomer van 2018 was nog droger en warmer dan die van 2017 en kende opnieuw een sterke hergroei op het einde van het seizoen. De kans bestaat daardoor dat de problematiek van interne verkleuring zich tijdens de bewaring dit seizoen wederom voordoet.

Verkleuring

Tijdens bewaarseizoen 2017 werd in verschillende partijen Challenger kwaliteitsvermindering in de vorm van interne verkleuring aangetroffen. Onderzoek wees uit dat de extreme weersomstandigheden, en dan met name de explosieve groei van Challenger aan het einde van het groeiseizoen, ervoor zorgden dat het transport en de opslag van droge stof in de knol niet op de normale manier kon plaatsvinden.

Er was sprake van veel ophoping van droge stof in de cortex (buitenkant aardappel) en een verstoord/geblokkeerd transport van droge stof naar de pit (midden aardappel). Partijen met een hoge drogestofgradiënt (verschil tussen cortex en pit) zijn duidelijk gevoeliger voor kwaliteitsvermindering later in het bewaarseizoen.

Monsters insturen

HZPC adviseert telers van Challenger om monsters van partijen waaraan ze twijfelen, in te sturen voor onderzoek met de hyperspectraal camera. Dat geeft inzicht in de mate waarin er risico is op verkleuring gedurende de bewaring. 'Met de resultaten kunnen telers en verwerkers met elkaar in gesprek over tijdige verwerking om risico's te verkleinen. Zeker dit seizoen is iedereen gebaat bij tijdige verwerking van alle partijen', aldus HZPC.

Ondertussen komt het erop aan om, net als bij andere rassen, alert te zijn tijdens de bewaring. Zorg voor een droog product door frequent (droog) te ventileren zolang dat nodig is. Pas als er geen gevaar meer is van vocht, rot of eventuele waterzakken, kan er ingekoeld worden naar een streeftemperatuur van 8 graden Celsius. Zorg tijdens de bewaring voor regelmatige luchtverversing en voldoende interne ventilatie. HZPC adviseert bovendien om de partijen regelmatig te controleren. 'Snij tweewekelijks een aantal knollen per partij open en laat regelmatig een bakmonster nemen door uw afnemer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer