Duizenden hectare nieuw natuurgebied toegevoegd

Binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN) is in 2018 1.781 hectare grond voor nieuwe natuur verworven en 3.029 hectare natuur ingericht. Nieuwe verwerving blijkt echter lastig.

Duizenden+hectare+nieuw+natuurgebied+toegevoegd
© Twan Wiermans

Provincies en Rijk willen het natuurbeleid dat is toegepast verbreden naar andere sectoren. Per 1 januari 2019 verstrekten provincies voor 490.953 hectare een natuurbeheersubsidie. In totaal bestond het NNN uit ruim 690.000 hectare natuur.

Dit alles valt te lezen in de Vijfde Voortgangsrapportage Natuur. Die is deze week tijdens de Natuurtop gepubliceerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de twaalf provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg.

Meer nieuwe natuur verworven

Provincies kochten in 2018 bijna 1.800 hectare extra grond om als nieuwe natuur in te richten. Uit de Voortgangsrapportage Natuur over 2018 blijkt dat provincies meer nieuwe natuur hebben verworven en ingericht dan voorgaande jaren. Ook de kwaliteit van de natuurgebieden ging licht vooruit.

Bovendien gaan provincies in de komende negen jaar nog ruim 41.000 hectare nieuwe natuur toevoegen aan het Natuurnetwerk Nederland. De provincies laten weten dat dit geen gemakkelijke opgave is. De grondprijzen zijn hoog, er komt weinig grond vrij en meerdere partijen zijn geïnteresseerd.

Biodiversiteit neemt nog steeds af

De natuurkwaliteit vraagt ondanks haar lichte herstel nog veel aandacht. In natuurgebieden lijkt de afname van biodiversiteit te stabiliseren, maar in het agrarisch gebied en in de stad is nog steeds sprake van een afname.

Conclusie: het natuurbeleid dringt de afname van biodiversiteit terug, maar is onvoldoende om de totale afname in biodiversiteit tegen te houden. Dit geldt helaas wereldwijd, concluderen provincies en Rijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer