Nieuwe natuur Waalenburg trekt veel bekijks

Onder grote belangstelling van publiek en media is het 500 hectare grote natuurgebied Waalenburg op Texel woensdag officieel geopend door provincie Noord-Holland en Natuurmonumenten.

Nieuwe+natuur+Waalenburg+trekt+veel+bekijks
© Bert Hartman

Natuurgedeputeerde Esther Rommel en directeur Marc van den Tweel van de natuurorganisatie zetten daarvoor de wieken van molen De Kemphaan in de vreugdestand. Die blijdschap was er niet altijd gedurende het ontwikkelingsproces. Aan de realisering van de nieuwe natuur ging een lang en moeizaam traject vooraf. Dat kwam ook terug in de diverse speeches die her en der in het veld werden gehouden.

Toch waren de betrokkenen het erover eens dat Waalenburg in meerdere opzichten een mijlpaal is in de natuurontwikkeling op Texel. Zo betekent het een belangrijke impuls voor het oudste weidevogelgebied van Nederland.

Sluitstuk

Daarnaast is Waalenburg illustratief voor de verdeling van landbouw en natuur op het eiland. Jarenlang streden beide functies om ruimte, maar dit grote project wordt toch gezien als een sluitstuk. 'Nu kunnen we schouder aan schouder verder werken aan het fraaie landschap op Texel. Elk vanuit de eigen kracht,' stelt Van den Tweel.

© Bert Hartman

'Boswachter' Eric Menkveld verhaalde levendig over alle nieuwe flora en fauna die zich zo vlot na de enorme grondwerkzaamheden al lieten zien. Heel illustratief landde tijdens zijn relaas een lepelaar in een van de herstelde kreken. 'Moet ik nog meer zeggen?'

'En we staan hier pas aan het begin,' vertelde Menkveld. 'Dit project beslaat meerdere fasen. Door straks nog meer met waterstanden te variëren komen er straks allerlei vogels, vissen en planten terug.'

Commotie

Voorafgaand aan de officiële opening ontstond de nodige commotie over de aankondiging van drie nieuwe natuurpilots van provincie Noord-Holland. Dit betrof projecten op het vasteland, maar de tekst in de uitnodiging van het werkbezoek van gedeputeerde Rommel aan het eiland wekte de schijn dat het nieuwe natuur op Texel betrof.

© Bert Hartman

Met protestborden maakten agrariërs rond Den Hoorn duidelijk dat er volgens hen inmiddels voldoende landbouwgrond op het eiland in natuur is omgezet. Voorzitter Arnold Langeveld van LTO Noord stelde ook dat na het openen van Waal en Burg landbouw en natuur elk hun plek hebben gevonden op het eiland en dat er niet meer aan het agrarische areaal mag worden getornd.

Gedeputeerde Rommel noemde het heel spijtig dat haar komst naar het eiland onrust heeft veroorzaakt. Zij stelde in een reactie dat er geen extra NNN bij komt op Texel. 'We gaan ook niet actief aan de slag met kleine stukken grond die zijn begrensd als NNN. Laat staan dat er sprake zou zijn van onteigening.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer