Na+seizoensdrukte+weer+meer+tijd+voor+gezin
Column
© eigen foto

Na seizoensdrukte weer meer tijd voor gezin

Door natte weersomstandigheden in het afgelopen voorjaar en de zomer werd de mais laat gezaaid in veel delen van de Verenigde Staten. Hetzelfde geldt voor het oogsten. We hebben nu 83.000 ton snijmais onder plastic en op dezelfde grond komt de wintertarwe nu net boven.

Er wordt spoedig nog sorghum ingekuild. Op het bouwland van de maatschap was overal mais ingezaaid voor ruwvoer voor de koeien. Op ons eigen land hebben we nu alleen luzerne.

De eerste paar sneden gingen naar de koeien als kuilvoer. De laatste sneden zijn geperst. Oktober betekent het einde van het harde werken en de lange dagen. Heerlijk. We rollen van bedrijfsdrukte in drukte van de activiteiten van de kinderen.

Onze oudste dochter, Robin, 21 jaar, zit in het laatste jaar van haar bachelor in International Business & Economics. Ze heeft haar studie betaald met beurzen die ze krijgt door voor de universiteit te basketballen en te hoogspringen. Ze heeft dit laatste jaar het roer omgegooid. Ze is gestopt met basketballen en studeert nu tot eind januari in Oostenrijk. Ze keek ernaar uit om het oude vertrouwde achter zich te laten en eropuit te trekken. Ik ken het gevoel. Ik deed hetzelfde op die leeftijd en ging naar Amerika.

Het grootste verschil met 25 jaar geleden is hoe makkelijk en veel de jeugd in contact blijft met het thuisfront

Joke Rodenhuis, melkveehouder in Austin in Lakin in de Amerikaanse staat Kansas

Wij hebben hier bijna jaarlijks stagiairs uit Nederland. Het grootste verschil met 25 jaar geleden is hoe makkelijk en veel de jeugd in contact blijft met het thuisfront nu dat door de digitalisering zo eenvoudig is. Daar zitten veel leuke kanten aan. Met berichtjes en foto's kun je snel je belevenissen delen. Ook andersom. Wij weten nu iets meer van formule 1-races omdat onze stagiair deze zomer zijn hobby deelde door elke zondagochtend de races te livestreamen op zijn laptop.

Robin blijft via haar mobiele telefoon op de hoogte van de activiteiten van haar zusje en broertje. Maar door die mogelijkheden kom je vast moeilijker los van het thuisfront. Als je telkens op de hoogte bent van wie wat voor leuke dingen doet, wat jij dus mist, krijg je misschien makkelijker heimwee.

Voor mij bestond het contact met thuis in dat eerste jaar in het buitenland uit een sporadisch en kort telefoontje en brieven. Robin lijkt zelfs in de kroeg wifi op te pikken. Ze verslaat haar avontuur op sociale media en blogt voor de organisatie Study Abroad. Ik houd het bij WhatsApp en lees haar blogs.

Avontuur, een periode totaal iets anders, is geweldig. Ik gun het eenieder en doe mijn best geen helikoptermoeder te zijn.

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer