Olifantsgras mogelijk toch vergroeningsgewas

De kans is groot dat olifantsgras volgend jaar wordt toegestaan als vergroeningsgewas. Als een meerderheid van de Tweede Kamer het wil, zal LNV-minister Carola Schouten het gewas toevoegen aan de opties voor teelten in ecologische aandachtsgebied.

Olifantsgras+mogelijk+toch+vergroeningsgewas
© Nieuwe Oogst

Dat bleek dinsdag, toen Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) een motie indiende die de regering vraagt om olifantsgras (Miscanthus) met ingang van het volgende teeltjaar toe te voegen aan de nationale lijst voor invulling van de 5 procent ecologische aandachtsgebieden.

Hij wees er op dat het gewas veel bijdraagt aan versterking van de biodiversiteit door met name in de winter dekking te bieden aan grote en kleine zoogdieren en vogels. 'Bovendien legt het enorme hoeveelheden CO2 vast in de bodem. En het is een steeds belangrijker wordende grondstof voor de biobased economy', aldus Bisschop. Om olifantsgras volgend jaar op de lijst te krijgen, is wel haast geboden. Nederland moet het dan namelijk vóór 1 augustus regelen met Brussel.

Niet genoeg

Minister Schouten had eerdere pleidooien steeds afgewezen. Ze beriep zich daarbij op een WUR-advies dat wel positieve effecten voor de biodiversiteit signaleert bij de teelt van olifantsgras, maar niet genoeg om het gewas toe te staan in de vergroeningsregeling.

'De meerwaarde zit onder de norm die wij hebben gesteld', herhaalde ze nog eens in de Kamer. Desondanks verklaarde Schouten zich bereid om een 'genereus gebaar' te maken wanneer een meerderheid van het parlement de motie van Bisschop steunt. 'Als de Kamer wil dat het wordt gedaan, dan hebben we voor augustus nog tijd om het aan te melden en gaan we erg ons best doen', beloofde ze.

De stemming over de motie is waarschijnlijk komende dinsdag. Dan wordt duidelijk of de akkerbouwers een extra optie krijgen om hun vergroeningsverplichting in te vullen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer